3 Bloemen en kaarsjes op de plek in het Nederlandse Loosdrecht waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden. (Archieffoto 2016)
ANP Bloemen en kaarsjes op de plek in het Nederlandse Loosdrecht waar de 19-jarige Fleur werd doodgereden. (Archieffoto 2016)

Porsche-bestuurder knalt op Fleur (19), die sterft: "Ik hield geen straatrace met zoon"

Papa van Fleur neemt grote foto’s van dochter mee naar rechtszaal

Een Nederlandse automobilist in een Porsche was naar eigen zeggen niet verwikkeld in een straatrace met zijn zoon toen hij in 2016 met 167 kilometer per uur op de auto van de 19-jarige Fleur Balkestein knalde en zo haar dood veroorzaakte. Dat zei Walter van W. vandaag in de rechtbank in Leeuwarden (Friesland), toch hoorde hij in het hoger beroep opnieuw vier jaar cel tegen zich eisen. 

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat Van W. roekeloos heeft gereden en spreekt van “lomp en onbezonnen scheuren”. De strafeis komt overeen met het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2017. Zoon Casper hoorde een jaar cel tegen zich eisen. Hij had bij de rechtbank een taakstraf van honderd uur gekregen. Van W. moet van het OM tevens een rijverbod krijgen van vijf jaar, zijn zoon van drie jaar. De twee ontkennen dat zij op de avond van 16 maart 2016 aan het racen waren.

“De enige reden waarom ik in hoger beroep ben gegaan, is omdat er geen race of wedstrijd is geweest”, zei Van W. aan het begin van de zitting. De rechtbank in Lelystad ging daar in 2017 wel vanuit en veroordeelde van W. tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar. Zoon Casper kreeg een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. Beiden gingen daartegen in hoger beroep, net als het OM.

Van W. erkende wel dat hij te hard reed en had gedronken. “Ik aanvaard de volledige verantwoordelijk voor het ongeluk”, zei hij. “Hoe hoog mijn snelheid was, kan ik niet precies zeggen.”

 “Met 200 kilometer per uur door bebouwde kom”
Het ongeluk vond begin 2016 plaats. Vader en zoon reden in de avond van 16 maart met een duizelingwekkende snelheid achter elkaar aan over de Nieuw-Loosdrechtsedijk in het watersportdorp Loosdrecht (Noord-Holland). Van W. reed in een Porsche 911, zijn zoon in een Mini Cooper. Volgens getuigen reden ze bumper aan bumper met snelheden tot wel 200 kilometer per uur door de bebouwde kom. Er werd snel opgetrokken en de twee probeerden elkaar in te halen. “Mijn beleving is totaal anders”, reageerde Van W. Uit onderzoek bleek dat hij 167 kilometer per uur heeft gereden. Voor zijn gevoel was het 90 tot 95 kilometer per uur. “Ik was geschokt door de uitkomst.”

Halverwege de dijk knalde Walter in volle vaart met zijn Porsche 911 in de flank van de Toyota Aygo van Fleur Balkestein. De jonge vrouw uit Hilversum kwam net uit een uitrit. Ze werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze twee weken later overleed.

Op het politiebureau bleek dat de vader meer dan twee keer zo veel had gedronken als is toegestaan. Eerder verklaarde hij voor de rechter dat de barvrouw in het café waar ze vandaan kwamen te veel gin in zijn gin-tonic had gedaan. Door al het ijs en komkommer in het glas had hij de hoeveelheid alcohol onmogelijk kunnen proeven, vond hij. Na het bezoek aan het café zijn vader en zoon uit eten gegaan, waarbij nog twee ‘eenheden’ rode wijn zijn gedronken.

Transavia
Ook zoon Casper zei dat er geen wedstrijd was, waarbij hij aan het bumperkleven was. Hij kan zich niet voorstellen dat hij “bizarre snelheden” heeft gehaald. “Ik zie in dat ik te hard heb gereden. Maar ik heb nooit in mijn leven een straatrace gereden met mijn vader of wie dan ook.” Hij werd eerder door de rechter deels verantwoordelijk gehouden voor de dood van kapster Fleur omdat hij wist dat zijn vader met te veel drank achter het stuur kroop. Hij werd wel vrijgesproken van dood door schuld. 
Hij is naar eigen zeggen in beroep gegaan omdat de rechtbank hem verantwoordelijk hield voor het alcoholgebruik van zijn vader.

Na de veroordeling wilde  luchtvaartmaatschappij Transavia, waar Van W. werkte als piloot, van hem af. De rechter oordeelde echter dat Transavia Van W. niet mocht ontslaan op basis van een auto-ongeluk. Op het moment van het ongeluk werkte Casper nog bij Ryanair. Dus Transavia had kunnen weten dat hij bij een dodelijk ongeluk betrokken was geweest. Maar volgens Transavia had hij gelogen over zijn rol bij het ongeluk toen hij naar Transavia overstapte. Van W. vocht zijn ontslag aan en won. Later vertrok hij toch bij de vliegmaatschappij.

Het OM vindt het ongeloofwaardig dat de twee zich niet bewust waren van hun snelheid. Zo legt Van W. jaarlijks zo’n 100.000 kilometer af. Dan kent iemand zijn auto en voelt hij goed de snelheid aan, aldus de advocaat-generaal, die vanmiddag met de strafeisen komt.

“Machogedrag”
De vader van het slachtoffer had grote foto’s van de jonge vrouw meegenomen. Van W. en zijn zoon moesten er naar kijken terwijl hij een verklaring voorlas. De vader sprak van “machogedrag” en “roekeloos rijden”. Volgens de advocaat van de nabestaanden hoeft er geen sprake te zijn van een race om te kunnen spreken van roekeloos rijgedrag.

3 Rechtbankschets uit 2017 van verdachten Walter van W. en zijn zoon Casper van W.
ANP Rechtbankschets uit 2017 van verdachten Walter van W. en zijn zoon Casper van W.
3 Fleur Balkestein (19) werd op  16 maart 2016 aangereden en bezweek twee weken later aan haar verwondingen.
facebook Fleur Balkestein (19) werd op 16 maart 2016 aangereden en bezweek twee weken later aan haar verwondingen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Loze Visser

    Sterkte aan de familie van Fleur ! Hopelijk voor hun is justitie anders dan hier in België !

  • Eric Freys

    iedereen moet opzij want ik heb geld en dat zie je aan mijn porsche...

Lees meer