4 Boris Johnson doet aan hardlopen en als Londens burgemeester fietste hij geregeld door de stad.
Getty Images Boris Johnson doet aan hardlopen en als Londens burgemeester fietste hij geregeld door de stad.

Exclusief voor abonnees

Portret. Hoe was de levensstijl van Boris Johnson (55), nu op intensieve zorg met corona? “Hij is niet iemand met veel aandacht voor zijn gezondheid”

De met Covid-19 besmette Britse premier Boris Johnson (55) is gisteren overgebracht naar intensieve zorg, waar hij zuurstof krijgt toegediend. Zijn toestand is stabiel maar zijn zwangere verloofde Carrie Symonds (32), zelf herstellend van corona, maakt zich ernstige zorgen. De regeringsleider die een maand geleden nog onbezorgd verklaarde dat hij coronapatiënten de hand had geschud, ziet ziekte als een teken van zwakte. Hoe gezond of ongezond leefde de Britse premier de voorbije jaren? 

Al tien dagen had Johnson koorts toen hij zich afgelopen zondag in het ziekenhuis liet opnemen. Daar ging zijn toestand snel achteruit en maandagavond werd hij overgebracht naar de afdeling intensieve zorg. Volgens de woordvoerder van Downing Street 10 is Johnson bij bewustzijn en is zijn overbrenging naar intensieve “een voorzorgsmaatregel voor het geval hij beademd moet worden om zijn herstel te vergemakkelijken.” Maar hoe was het met de gezondheid, de levensstijl en de conditie van Boris gesteld voor hij besmet raakte?

Roken, drugs en overgewicht

Rokers lopen meer risico ernstig ziek te worden door het longvirus dan niet-rokers, maar Johnson rookt niet. Zeven jaar geleden bekende hij dat hij bij de geboorte van een van zijn vijf kinderen een sigaar opstak om dat te vieren. Johnsons grote politieke held is de sigaarrokende, bonkige Winston Churchill. 

Je hebt 26% van dit artikel gelezen

Lees meer