Portugal boekt eerste begrotingsoverschot sinds Anjerrevolutie

Portugal heeft in 2019 een begrotingsoverschot geboekt ter grootte van 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het gaat om een historisch cijfer voor het land dat een zware afslankingskuur onderging om de financiële crisis te boven te geraken. Voor het eerst sinds de Anjerrevolutie en de terugkeer naar de democratie in 1974 geeft de Portugese regering minder uit dan er binnenkomt.

Ook in Lissabon en Portugal slaat de coronacrisis hard toe.
Photo News Ook in Lissabon en Portugal slaat de coronacrisis hard toe.

Het cijfer komt van het Portugese statistiekinstituut Ine. Met 0,2 procent ligt het overschot hoger dan wat de socialistische minderheidsregering verwachtte. De ploeg van premier Antonio Costa ging uit van een tekort van 0,1 procent.

Voor 2020 verwachtte de regering tot nu toe een overschot van 0,2 procent. Maar dat cijfer neemt de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die de regering neemt niet in rekening. In volle financiële crisis was er in 2010 nog een tekort van 11,4 procent.

Portugal sloot 2019 af met een schuldgraad van 114,9 procent van het bbp, na 117,7 procent in 2018.
De socialistische minderheidsregering raakte in het najaar herkozen. Premier Costa voerde campagne met de economische resultaten van zijn regering. De voorgaande rechtse regering voerde zware bezuinigingen door in ruil voor de financiële redding door EU en IMF.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • julien de meulder

    ze kunnen nog veel leren hier en dan zeggen ze rijk belgie daar kunnen ze het hier niet zie nederland die kunnen het ook.het word tijd dat onze politiekers eens wakker worden en op cursus gaan daar om te zien hoe het moet

  • Gerard Braeckmans

    Zo zie je maar! Een goed beleid kan daar voor zorgen. Dat land is uit de bankcrisis gekropen en heeft nu een overschot op de begroting!

Lees meer