2
REUTERS

Potentiële presidentskandidaat Bloomberg schenkt recordbedrag van 1,5 miljard aan Amerikaanse topuniversiteit

Michael Bloomberg (76) studeerde in 1964 af aan de befaamde Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. Een jaar later doneerde hij 5 dollar. Dat bedrag groeide de jaren nadien aan tot maar liefst 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Daarbovenop schenkt Bloomberg nu nog eens een sloef van 1,8 miljard dollar of 1,5 miljard euro. De ex-burgemeester van New York is een van de mogelijke presidentskandidaten voor de Democraten in 2020.

De privé-universiteit Johns Hopkins ligt in de stad Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland. De genereuze gift van Bloomberg moet de objectieve selectieprocedure - de zogenaamde “need-blind admissions” - voor kandidaat-studenten aan de universiteit verzekeren. Dat betekent dat de universiteit geen rekening mag houden met de financiële situatie van de student in kwestie. 

Michael Bloomberg heeft ook een record beet: dat van de grootste eenmalige schenking ooit aan een Amerikaanse universiteit. Bloomberg moet zich daarvoor niet meteen pijn doen: zijn vermogen wordt op iets tussen de 40 en 50 miljard dollar geschat.

“Ik wil ervan verzekerd zijn dat de school die mij een kans gaf, ook voor altijd die deur naar opportuniteiten kan openen voor de komende generaties getalenteerde studenten, ongeacht hun financiële mogelijkheden”, schrijft Bloomberg in een opiniestuk in de New York Times.

2
AFP

Bloomberg is een schatrijke zakenman en filantroop, die als Republikein (2001-2008) én als politiek onafhankelijke (2009-2013) het ambt van burgemeester van New York bekleedde. Vandaag is hij opnieuw lid van de Democratische partij, wat hij ook tot 2001 al was. Hij wordt genoemd als een van de potentiële presidentskandidaten voor de Democraten in 2020. Hij sponsorde de partij recent nog rijkelijk met enkele miljoenen voor de tussentijdse verkiezingen van begin deze maand.

Met zijn schenking kaart Michael Bloomberg tegelijk de schrijnende problematiek van studieleningen in de VS aan. De Verenigde Staten kampen op nationaal vlak met een gecumuleerde uitstaande schuld van studentenleningen van 1,5 biljoen dollar (1,3 biljoen euro). De leningen vormen na de woningkredieten het grootste schuldvolume in de VS. In het verleden eisten meerdere politici, onder wie ook senator Bernie Sanders, nationale maatregelen om de studieschuld van studenten naar beneden te krijgen, maar daar is tot hiertoe niets van in huis gekomen.

Daarbij komt dat de Amerikaanse topuniversiteiten vaak buiten het bereik vallen van studenten uit gezinnen met een lager tot gemiddeld inkomen. Het is precies die groep die Bloomberg een duw in de rug wil geven met zijn donatie. Met dat geld kunnen studentenleningen vervangen worden door studiebeurzen. De universiteitscampus zal er zo ook socio-economisch diverser uitzien, aldus Bloomberg.

Het inschrijvingsgeld aan de Johns Hopkins universiteit bedraagt officieel zo’n 50.000 dollar of ongeveer 43.750 euro per jaar.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc De Maeseneire

    Hun belangen een plaatsje geven, daar zijn de Amerikanen meesters in.

  • jan geboers

    wschl. 1,5 miljard geschonken en 2,5 miljard belastingvoordeel.

Lees meer