Justin Trudeau.
AP Justin Trudeau.

Premier Canada biedt excuses aan na opduiken foto waar hij met bruin geschminkt gezicht op staat

Er is een foto opgedoken waarop de Canadese premier Justin Trudeau bruin geschminkt als Disney-personage Aladdin te zien is. De foto is genomen is de lente van 2001 toen Trudeau lesgaf op een privéschool. De uitdossing was bedoeld voor een feest met het thema ‘Arabian Nights’. Trudeau heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en zegt dat hij “beter had moeten weten”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het beeld, dat stamt uit 2001, werd genomen op een schoolfeestje met thema ‘Arabian Nights’ op de West Point Grey Academy waar de toen 29-jarige Trudeau lesgaf. Time ontdekte de foto, waarop Trudeau te zien is met donkerbruine schmink op zijn gezicht, handen en nek, terwijl hij een tulband en een gewaad draagt. Een woordvoerder van de premier heeft de echtheid van de foto bevestigd. 

lees verder onder de tweet:

Excuses

Trudeau heeft volgens persbureau Reuters inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden voor de verkleedpartij. “Ik had beter moeten weten toen, maar dat deed ik niet en ik heb het gedaan en het spijt me diep", verontschuldigde Trudeau zich tegenover de pers op zijn campagnevliegtuig in Halifax, Nova Scotia.

De onthulling komt op een slecht moment voor de Canadese premier, die deze maand aan zijn herverkiezingscampagne begonnen is. De verkiezingen vinden plaats op 21 oktober. Eerder kwam Trudeau al in opspraak door zijn aanpak in het corruptieonderzoek naar ingenieursbedrijf SNC-Lavalin. Hij wordt beschuldigd van het breken van de regels rond belangenvermenging, omdat hij druk probeerde uit te oefenen op een voormalige minister. 

Blackface beschouwd als racistisch

In de Verenigde Staten en Canada ligt het zwart of bruin schminken (‘blackface’ of ‘brownface’ genoemd) erg gevoelig: het wordt veelal als zeer racistisch gezien. De ‘blackface’ dateert uit de negentiende eeuw, toen blanke acteurs zichzelf zwart schilderden om zwarten te spelen. Vandaag wordt die praktijk als racistisch beschouwd.

Verschillende bekende mensen zijn, vooral in de VS, de laatste jaren in opspraak gekomen toen foto’s opdoken waarop ze zich als zwarte hadden verkleed. Tv-presentatrice Megyn Kelly verloor zelfs haar show op NBC omdat ze het blackface-fenomeen verdedigde.

69 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Leysen

    Moet je je voor zoiets excuseren? Wat een (linkse) slapjanus. Ik ben ooit geschminkt geweest als de zwarte koning op zes januari...ik verontschuldig me voor zo'n misdrijf. Man man man....idioten.

  • Saadia Sellak

    Arabieren vallen hier niet eens over. Het zijn de blanke politieke circus clowns die er een probleem van maken.

Lees meer