De Canadese premier Justin Trudeau
REUTERS De Canadese premier Justin Trudeau

Premier Trudeau niet naar top met Trump en Mexicaanse president in Washington

De Canadese premier Justin Trudeau zal deze week niet afreizen naar Washington voor een top met de Amerikaanse president Donald Trump en de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador over een nieuw Noord-Amerikaans handelsverdrag.

Trudeau zei eerder tegen journalisten dat hij bezorgd is over het Amerikaanse onvermogen om de coronacrisis onder controle te krijgen. Ook verwees hij naar spanningen over mogelijke Amerikaanse tarieven op Canadees aluminium. De onderhandelingen over de voorwaarden rond de bijeenkomst, die gepland staat voor 8 en 9 juli, lopen nog wel.

De Mexicaanse president zal de Amerikaanse president Donald Trump woensdag in het Witte Huis ontmoeten, zijn eerste reis buiten Mexico sinds zijn aantreden. López Obrador had er bij Trudeau in het openbaar op aangedrongen zich bij hem in Washington te voegen. 
López Obrador voegde eraan toe dat hij een coronatest zal doen voordat hij Mexico verlaat, en dat hij bereid is er nog een te doen in de Verenigde Staten als hij daartoe verplicht wordt.

Trudeau zal wel zo snel mogelijk Mexico bezoeken. Hij heeft een uitnodiging van de Mexicaanse president daartoe aangenomen. De twee leiders hadden maandagochtend een telefoongesprek met elkaar.

“Hij zal ons niet kunnen vergezellen in Washington, maar hij stemde ermee in om Mexico zo snel mogelijk te bezoeken”, zei López Obrador op Twitter, verwijzend naar zijn reis naar Trump in Washington. “We hebben een heel goede relatie.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer