Betogers in hoofdstad Quito
AFP Betogers in hoofdstad Quito

President Ecuador wil gesprek demonstranten na tien dagen van protesten

De president van Ecuador Lenin Moreno wil gaan praten met de demonstranten. Actievoerders gaan al tien dagen de straat op tegen bezuinigingsmaatregelen, zoals het schrappen van een subsidie op brandstof.

“Het geweld moet stoppen”, zei Moreno. “Ik roep de leiders van de protesten op om direct met mij in gesprek te gaan.”

De actievoerders willen dat de president de subsidies weer invoert. Ecuador heeft de brandstofsubsidies afgeschaft, omdat dat ongeveer 4 miljard euro oplevert voor de staatskas. Het land moet flink bezuinigen om aan de eisen te voldoen die het Internationaal Monetair Fonds aan een lening heeft gesteld.

Vrijdag was er weer sprake van rellen tussen agenten en demonstranten. Door de onrust in hoofdstad Quito is de regering van Moreno uitgeweken naar Guayaquil. Ook is de olieproductie flink geslonken. De noodtoestand is nog steeds van kracht in Ecuador.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Joris De Roeck

    Ze vergeten hier wel te melden dat na oproep tot dialoog en staakt-het-vuren, de ordediensten een groot offensief startten dat ook gericht was op niet-militanten. (Mijn schoonbroer heeft onder andere 2 zuigelingen moeten reanimeren)

Lees meer