Gambiaans president Yahya Jammeh.
AFP Gambiaans president Yahya Jammeh.

President keert terug naar Gambia na verijdelde staatsgreep

De Gambiaanse president Yahya Jammeh is vandaag, begeleid door zwaarbewapende veiligheidstroepen, teruggekeerd naar het presidentieel paleis in hoofdstad Banjul, een dag nadat een oud-bevelhebber van de presidentiële wacht, Lamin Sanneh, een mislukte putsch had gepleegd. Dat melden lokale media.

Volgens de nieuwssite Jollof News was Jammeh niet in het land toen Gambiaanse troepen een groep gewapende mannen, geleid door Sanneh, versloeg toen ze gisterochtend het presidentieel paleis en een militaire post probeerden te bestormen.

Vier van de aanvallers, onder wie ook Sanneh, zouden omgekomen zijn. Vier anderen werden gevangengenomen, een van hen raakte ernstig gewond.

Grens gesloten

Bronnen binnen de inlichtingendiensten zeggen dat Gambia de grens met Senegal - Gambia wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal - heeft afgesloten. De putschplegers zouden uit Senegal komen.

Verwacht wordt dat Jammeh vanavond een televisietoespraak geeft.

Jammeh leidt het land al sinds 1994, en kwam aan de macht na een geweldloze staatsgreep. Sindsdien regeert hij met ijzeren vuist. In 2006 en 2009 werden ook al staatsgrepen verijdeld. Mensenrechtengroeperingen uiten regelmatig kritiek op zijn beleid.

Tijdens de staatsgreep zou Jammeh in Frankrijk of Dubai geweest zijn voor medische onderzoeken.

Lees meer