Nigeriaans president Goodluck Jonathan.
REUTERS Nigeriaans president Goodluck Jonathan.

President Nigeria annuleert bezoek aan stad waar meisjes ontvoerd werden

Goodluck Jonathan, de president van Nigeria, heeft vandaag zijn geplande bezoek geschrapt aan Chibok, de stad waar een maand geleden meer dan tweehonderd schoolmeisjes ontvoerd werden door Boko Haram. Dat werd op het kabinet van de president meegedeeld.

"De president heeft zijn bezoek aan Chibok geannuleerd. Het stond tot vanochtend op zijn agenda", verklaarde een woordvoerder. Een reden voor het schrappen van het bezoek werd niet opgegeven.

Naar top in Frankrijk
"Hij zal vrijdagnamiddag Abuja verlaten, richting Frankrijk", klonk het verder. Daar zal Goodluck Jonathan zaterdag een internationale top bijwonen die op initiatief van Parijs werd samengeroepen. Het is de bedoeling om er een internationale strategie uit te tekenen over de aanpak van de islamistische organisatie Boko Haram.

Kritiek
Het bezoek aan het stadje in de deelstaat Borno, in het noorden van het land, werd gisteravond aangekondigd. Het zou het eerste sterke politieke signaal zijn van de president, die felle kritiek heeft gekregen wegens zijn passiviteit in deze zaak.

In Chibok werden op 14 april in totaal 276 schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Chibok telt een grote christelijke minderheid. Tot dusver zijn 53 meisjes aan hun ontvoerders kunnen ontsnappen. Ondanks grootscheepse zoekacties en internationale hulp ontbreekt van de 223 anderen elk spoor.

Lees meer