2 De president van Colombia, Juan Manuel Santos.
AP De president van Colombia, Juan Manuel Santos.

President Santos wint Colombiaanse parlementsverkiezingen

President Juan Manuel Santos is de winnaar van de parlementsverkiezingen in Colombia. Het centrumrechtse regeringsblok van Santos, de architect van het vredesproces met de linkse Farc-guerrilla, behaalt 45 van de 102 zitjes in de Senaat, zo blijkt uit de eerste resultaten die de kiescommissie gisteren verspreidde (77 procent van de stemmen geteld).

Oud president Alvaro Uribe behaalt met zijn nieuwe formatie, het Democratische centrum, 21 zetels en wordt daarmee de belangrijkste oppositieformatie. Uribe is een hevige tegenstander van de gesprekken met de Farc: hij noemde Santos een "verrader" die de rebellen omvormde tot een politieke speler. Uribe raakte zelf verkozen in de Senaat.

De stembusgang is een belangrijke graadmeter voor het vervolg van de vredesgesprekken, die 16 maanden geleden gestart zijn. Met deze uitslag krijgt president Santos een gematigde steun. Zijn vierjarig mandaat is bijna afgelopen. Op 25 mei hoopt hij opnieuw verkozen te geraken.

Het Colombiaanse Congres zal een eventueel akkoord dat bereikt zou worden na de vredesgesprekken op Cuba moeten goedkeuren. De Senaat wordt op nationaal niveau gekozen. In het lagerhuis, de Kamer van Volksvertegenwoordigers, worden de leden per district verkozen. Ook voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers waren er zondag verkiezingen.

De stembusgang verliep zonder noemenswaardige incidenten. Zowat 32 miljoen Colombianen konden hun stem uitbrengen.

2
AP

Lees meer