President Emomali Rachmon.
AP President Emomali Rachmon.

President Tadzjikistan vraagt burgers om lofzangen te stoppen: hij verschijnt te vaak in muziekclips

Trop is te veel, ook voor Emomali Rachmon, de president van Tadzjikistan. Hij heeft vandaag op de staatstelevisie zijn onderdanen gevraagd om te stoppen met de vele lofzangen aan zijn adres.

In de toespraak toonde Rachmon zich "ongerust" over "de excessieve promotie van [zijn] persoon in muziekclips". "De president heeft instructies gegeven aan het comité voor televisie en radio zodat er meer aandacht zou geschonken worden aan de onvermoeibare arbeid van de bevolking, de belangrijke verwezenlijkingen in het land en de unieke natuur in ons vaderland", voegde de televisie toe.

De 66-jarige Rachmon leidt Tadzjikistan sinds 1992 op autoritaire wijze. De alomtegenwoordige regeringspropaganda zet het staatshoofd neer als de man die de nationale eenheid heeft gered na de bloedige burgeroorlog die was losgebarsten na de onafhankelijkheid van Tadzjikistan. Rachmon en zijn familie genieten van immuniteit voor het leven en tal van andere privileges.

De president komt bijvoorbeeld prominent in beeld in onderstaande muziekclip, getiteld “Leider van het jaar”:

Cultus

De personencultus rondom staatshoofden is een fenomeen dat nagenoeg alle vroegere Sovjetrepublieken in Centraal-Azië kenmerkt. Ook in buurland Oezbekistan moest president Sjavkat Mirzijojev onlangs oproepen om de muzikale odes te matigen.

Na de clip "een selfie met mijn president" verklaarde de baas van het agentschap dat de muziekindustrie controleert dat het staatshoofd geen nood had aan "publiciteit vanwege artiesten".

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer