Amerikaans president Donald Trump en Europees president Donald Tusk.
AFP Amerikaans president Donald Trump en Europees president Donald Tusk.

President Tusk spreekt harde taal over Trump: "Heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?"

Europees president Donald Tusk heeft vandaag voor aanvang van een informele Europese top in Sofia uitgehaald naar de "grillige assertiviteit" van de Amerikaanse president Donald Trump. "Heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?", vraagt hij zich af. Premier Charles Michel zegt begrip te hebben voor de harde woorden van Tusk.

Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de staatshoofden en regeringsleiders buigen zich vanavond in de Bulgaarse hoofdstad over de beslissing van Trump om zijn land terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran. Ook de mogelijke invoering van Amerikaanse importheffingen op Europees staal en aluminium staat op de agenda. 

Toch moet de Europese Unie Trump ook dankbaar zijn.

Europees president Donald Tusk

"Naast de traditionele politieke uitdagingen, zoals de opkomst van China of de agressieve houding van Rusland, zijn we vandaag ook getuige van een nieuw fenomeen: de grillige assertiviteit van de Amerikaanse regering. Wanneer men de laatste beslissingen van president Trump bekijkt, zou men zelfs kunnen denken: heb je met zulke vrienden nog vijanden nodig?", klonk het.

Toch moet de Europese Unie Trump ook dankbaar zijn, aldus Tusk. "Dankzij hem hebben we ons ontdaan van alle illusies", zo alludeerde hij op het toenemende besef dat Europa haar eigen boontjes moet kunnen doppen. "Ondanks het huidige klimaat moet Europa alles doen om de Trans-Atlantische band te beschermen. Maar tegelijkertijd moeten we voorbereid zijn op scenario's waarin we alleen moeten optreden."

De Europeanen willen het nucleaire akkoord met Iran overeind houden, en Europese bedrijven die zaken doen in Iran beschermen tegen eventuele Amerikaanse sancties. Eén van de opties is het zogenaamde blokkadestatuut, een regeling uit 1996 die Europese bedrijven verbiedt om de Amerikaanse sancties na te leven, en tegelijkertijd compensaties voorziet voor de eventuele kosten en verliezen die de bedrijven daardoor zouden kunnen lijden.

De EU moet haar toekomst meer in eigen handen nemen.

Charles Michel

Charles Michel begripvol

Premier Charles Michel sluit zich aan bij Tusk. "De voorbije maanden heeft de VS, onze sterke partner met wie we dezelfde waarden delen, enkele unilaterale beslissingen genomen die tegen de Europese belangen ingaan. De EU moet haar toekomst meer in eigen handen nemen", zei hij vandaag  voor aanvang van een diner met zijn Europese collega's in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

De Amerikaanse terugtrekking uit het Iran-akkoord en de aangekondigde, maar uitgestelde hogere invoertarieven op staal en aluminium zijn maar twee voorbeelden van wat Michel unilaterale beslissingen noemt die tegen de Europese belangen ingaan. "Ik betreur dat, maar we moeten een intense dialoog met de VS openhouden." Michel ijvert voor "win-winakkoorden", en bekritiseert de "win-lose-akkoorden" waarbij Trump expliciet handelt ten koste van zijn partners of tegenstanders.

Michel pleit er dan ook voor dat de Europese Unie haar toekomst meer in eigen handen zou nemen, in plaats van de Verenigde Staten de beslissingen te laten nemen. 

26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bernaerts Diane

    Trump is democratisch verkozen, en daarom moet Europa zich dan maar laten doen door Trump en aan al zijn grillen toegeven?

  • Raf Nijs

    Binnenkort alle EU leiders opgepakt voor gesjoemel, dankzij Trump

Lees meer