De Venezolaanse president Nicolas Maduro en de Amerikaanse president Trump.
AFP De Venezolaanse president Nicolas Maduro en de Amerikaanse president Trump.

President Venezuela bereid om met Trump te praten

President Nicolás Maduro van Venezuela is bereid in gesprek te gaan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump. Dat zei Maduro maandag (lokale tijd) tegen staatspersbureau AVN. "Als het zover is, ben ik bereid respectvol met president Donald Trump te praten", stelde Maduro.

Trump zei eerder een ontmoeting met de socialistische leider van het Zuid-Amerikaanse land te overwegen. "Daar zou ik misschien over nadenken", stelde de president tegen nieuwssite Axios. "Maduro wil graag afspreken. En ik ben nooit tegen vergaderingen."

Een dergelijke ontmoeting zou echter haaks staan op de ‘maximale druk’-campagne van de VS die gericht is op verdrijving van Maduro. Trump voegde er in het interview met Axios echter aan toe dat hij de gespreksuitnodiging "op dit moment" heeft afgewezen.

Op maandag schreef de president vervolgens in een Twitter-bericht dat hij enkel met Maduro om de tafel zou gaan om diens aftreden te bespreken.

lees verder onder de tweet:

Washington is een van de belangrijkste bondgenoten van oppositieleider Juan Guaidó, die zich anderhalf jaar geleden uitriep tot hoofd van de overgangsregering nadat Maduro in 2018 de presidentsverkiezingen won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootscheepse fraude. Tientallen landen, waaronder dus de VS, erkennen Guaidó als de rechtmatige leider van Venezuela.

Lees meer