2 President Jacob Zuma van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC kwam in opspraak door verschillende corruptiezaken.
AFP President Jacob Zuma van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC kwam in opspraak door verschillende corruptiezaken.

President Zuma reageert voor het eerst na oproep tot ontslag

De beslissing van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC om president Jacob Zuma tot ontslag te dwingen is "zeer onrechtvaardig". Dat heeft Zuma vandaag in een eerste reactie laten weten. De president zegt niet te begrijpen waarom zijn partij hem laat vallen.

Het partijbestuur van ANC had Zuma gisteren opgeroepen op te stappen. Als hij daar niet op ingaat, zal er morgen in het parlement gestemd worden over een motie van wantrouwen. Om te worden aangenomen, moet de motie van wantrouwen een absolute meerderheid krijgen in het 400 leden tellende parlement. In principe beschikt ANC, met 249 zetels, over voldoende parlementsleden.

Oppositiepartij EFF had eerder al een motie ingediend die normaal gezien op donderdag 22 februari gestemd zou worden. Maar nadat ANC de president gisteren had opgeroepen om ontslag te nemen, besliste de ANC-fractie om die stemming naar voren te schuiven. "We kunnen niet langer wachten", zo verklaarde Paul Mashatile, de penningmeester van ANC, op een persconferentie in Kaapstad. "We zetten door met de motie van wantrouwen opdat president Jacob Zuma ontslag neemt uit zijn functies." 

Beschuldigingen

De president lijkt echter niet van plan om de leiders van zijn partij zomaar te volgen. "Het is zeer onrechtvaardig dat dit onderwerp onophoudelijk wordt opgeworpen", verklaarde Zuma tijdens een gesprek met de openbare tv-omroep SABC. "Wat heb ik gedaan? Niemand is in staat om me redenen te geven", zegt hij. Het is voor het eerst dat Zuma regeert op de oproep tot ontslag.

De tweede en laatste ambtstermijn van de president zou normaal gezien tot in 2019 lopen. Maar de president kwam in opspraak door verschillende corruptiezaken, die ook schade toebrachten aan het imago van zijn partij ANC. Zuma wordt ervan beschuldigd zich te laten hebben corrumperen door een rijke Indiase zakenfamilie, de Gupta's. Zij kregen lucratieve zakendeals en beïnvloedden mogelijk zijn ministerbenoemingen. 

Zuma ontkent echter dat er iets aan de hand is. "Er is geen probleem. Er is nooit een probleem geweest", zegt hij over de corruptiezaak. 

Opvolger

Als Zuma aftreedt, zal hij worden opgevolgd door vicepresident Cyril Ramaphosa, die sinds december de sterke man is van ANC. Ramaphosa heeft van de strijd tegen corruptie een prioriteit gemaakt.

2 Vicepresident Cyril Ramaphosa.
AFP Vicepresident Cyril Ramaphosa.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jean Schoups

    Kan erevoorzitter van Oxfam worden!

  • yves luyten

    Is, buiten enkele uitzonderingen, de zwarte bevolking er op vooruitgegaan in Zuid Afrika?

Lees meer