AFP

Presidentskandidaat Brazilië neergestoken tijdens campagnebijeenkomst: toestand stabiel

Het extreemrechtse parlementslid Jair Bolsonaro, favoriet voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen komende maand in Brazilië, is met spoed geopereerd nadat hij tijdens het campagne voeren in de buik was gestoken. De situatie was ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Inmiddels is Bolsonaro's toestand stabiel. Dat meldt het ziekenhuis dat hem behandelt.

Een van de zonen van de politicus, Flavio Bolsonaro, parlementslid in de staat van Rio de Janeiro, meldde het nieuws dat zijn vader was neergestoken als eerste op Twitter en sprak aanvankelijk over "oppervlakkige verwondingen". "Spijtig genoeg is het erger dan we gedacht hadden", schreef hij later. ""Hij heeft veel bloed verloren, is in het ziekenhuis aangekomen... bijna dood. Hij lijkt nu gestabiliseerd te zijn," zegt hij. Ook de running mate van Bolsonaro bevestigt dat de toestand van de presidentskandidaat stabiel is.

Op televisiebeelden is te zien dat Bolsonaro op het moment van de aanval op de schouders zit van aanhangers. De voormalige legerofficier grijpt vervolgens naar zijn buik terwijl zijn gezicht vertrekt van de pijn.

lees verder onder de tweet:

Het ziekenhuis van Juiz de Fora, de stad van 700.000 inwoners in de staat Minais Gerais waar de kandidaat werd aangevallen, ontkende dat de lever van Bolsonaro geraakt is, een gerucht dat de ronde deed nadat Bolsonaro's zoon dat meldde via Twitter. Wel werden zijn darmen en zijn buikslagader doorboord. De spoedoperatie duurde zo'n twee uur, aldus het ziekenhuis Santa Casa, waar de politicus wordt behandeld. Inmiddels is hij naar de afdeling Intensieve Zorgen overgebracht.

Verdachte onmiddellijk opgepakt

Een woordvoerder van de militaire politie van Minas Gerais zei dat de verdachte, een man van veertig, onmiddellijk opgepakt is. De dader had "een mes bij zich, gewikkeld in een doek". Verschillende websites zeggen dat de dader een oude activist is van de linkse partij PSOL en dat hij zou gezegd hebben dat hij handelde "in naam van God".

Bolsonaro geldt als groot bewonderaar van de militaire dictatuur (1964-85), die gepaard ging met willekeurige arrestaties, folteringen en moorden. Regelmatig laat hij zich racistisch, seksistisch of homofoob uit. 

In de meest recente peiling voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen ligt Bolsonaro op kop met 22 procent. Het was de eerste peiling nadat de kandidatuur van ex-president Luis Inacio Lula da Silva ongeldig werd verklaard, tot dan de grote favoriet. Lula is veroordeeld tot meer dan 12 jaar cel voor corruptie. 

Brazilië gaat volgende maand naar de stembus.  De vorige president Dilma Rousseff, een partijgenoot van Lula, is afgezet.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric maier

    extreem rechts zegge nze tegenwoordig al snel. je moet wel weten dat Brazilie letterlijk voo een enorme crisis en humanitaire ramp staat, en de werkloosheid explosief is toegenomen. Ondanks alles is er diep landinwaarts een heel gebied waar water bijzonder schaars word en miljoenen mensen dreigen zonder voorzieningen te vallen. E is enorm veel protest, maar men duwt het graag in de rechtse hoek, een typische manier van problemen ontkennen..

  • Put Pol

    Ongelooflijk om zoiets te doen.

Lees meer