4 Het sproeivliegtuigje en zijn piloot.
Diocese of Lafayette/ Facebook Het sproeivliegtuigje en zijn piloot.

Priester laat 450 liter wijwater over parochie verspreiden met sproeivliegtuig

Een katholieke priester van het dorpje Cow Island in de Amerikaanse staat Louisiana heeft zijn parochie op een unieke manier gezegend door zo’n 450 liter heilig water te laten verspreiden met een sproeivliegtuigje. 

In Cow Island, een uitgestrekte, dunbevolkte gemeenschap met veel grote boerderijen, is het traditie dat de akkers en de lokale gemeenschap gezegend worden. 

Een van de parochieleden klopte bij pastoor Matthew Barzare aan met het voorstel om een sproeivliegtuigje in te schakelen. “Zo kunnen we een groter gebied in minder tijd besproeien”, vertelt de priester.

De leden van de kerk brachten daarom zaterdag flessen water naar een lokaal vliegveld waar Barzare het water zegende vooraleer het in het toestel werd geladen. “Ik zegende het daar en we wachtten op de piloot om te vertrekken”, aldus de priester. “Ik had al emmers water voor mensen gezegend en zo, maar nooit zoveel water.”

De piloot kreeg de opdracht om sommige delen van de gemeenschap, zoals kerken, scholen, winkels en andere openbare plaatsen te besproeien. 

Het nieuws over de gezegende regen verspreidde zich al snel in Cow Island, dat in werkelijkheid niet echt een eiland is. Maar wanneer er een orkaan passeert, is de gemeenschap typisch omringd door water, vandaar de naam, verduidelijkt de priester.

De actie was een succes en de  parochie wil er nu een jaarlijks evenement van maken waarbij er in totaal zo’n 1300 liter wijwater wordt verspreid.

4 Priester Matthew Barzare met zijn parochianen in Cow Island.
Diocese of Lafayette/ Facebook Priester Matthew Barzare met zijn parochianen in Cow Island.
4 De pastoor wijdde het water vooraleer het werd ingeladen.
Diocese of Lafayette/ Facebook De pastoor wijdde het water vooraleer het werd ingeladen.
4 Pastoor Barzare spreekt zijn zegening uit.
Diocese of Lafayette/ Facebook Pastoor Barzare spreekt zijn zegening uit.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Luc De Coninck

    Voor niet gelovigen is heiligwater gewoon water, dus kan dit geen probleem zijn voor een niet gelovigen, die loopt toch ook af en toe in de regen.

  • Dominique Hermys

    Goed voor het milieu. Rond vliegen.

Lees meer