BELGA

Prijs F-35A duikt voor het eerst onder 90 miljoen dollar

Offerte voor vervanger F-16's ligt nog op tafel bij regering

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin heeft de prijs van de F-35-gevechtsvliegtuigen verlaagd. Dat schrijft Le Soir. Amerikaanse media hadden het nieuws afgelopen weekend ook al gemeld. Het gaat om de F-35A, de variant die conventioneel opstijgt en landt, en die de Verenigde Staten aanbieden als kandidaat om de verouderende Belgische F-16's te vervangen.

Het Pentagon had vorige week vrijdag een contract aangekondigd voor 141 F-35A's. Naar aanleiding van het binnenhalen van het contract, is de prijs per stuk van een toestel, de motor en enkele kosten bepaald op 89,2 miljoen dollar, of 76,7 miljoen euro. Dat is de laagste prijs sinds het F-35-programma in de Verenigde Staten is gelanceerd.

Vervanging F-16's

De F-35A is net als de Eurofighter Typhoon van het gelijknamig Europees consortium kandidaat binnen de officiële procedure van de Belgische regering om de F-16's te vervangen. Frankrijk deed dan weer een voorstel tot strategisch partnerschap gebaseerd op de Rafale van Dassault Aviation.

De prijsverlaging van de F-35A komt op twee weken van het aflopen van de offerte voor de F-35, op 14 oktober. De Amerikaanse ambassadeur had onlangs gezegd dat als de Belgische regering een verlenging van die offerte wil, de voorwaarden - zoals de prijs en de levertermijn - zouden kunnen wijzigen. Minister van Defensie Steven Vandeput zei daarop dat hij zich niet laat opjagen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

F-35 neergestort

Vorige week vrijdag is voor het eerst een F-35 neergestort. Het toestel van de US Marine Corps kwam neer tijdens een trainingsvlucht in de buurt van Beaufort, in de Amerikaanse staat South Carolina. Het ging om een F-35B, het type van het gevechtsvliegtuig dat verticaal kan landen en op een veel kortere afstand kan opstijgen.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Harmsen

    Niemand wil die vliegende baksteen die na 20 jaar peutsen nog steeds niks kan en constant aan de grond staat met problemen. Wel een voordeel is dat ze dan heel weinig brandstof gebruiken :-)

  • Luc Lepoudre

    Lopen jaren achter op de nieuwste Russische toestellen. Ze kunnen daar geen auto's bouwen maar hun vliegtuigen zijn out standing. Kijk maar naar "cobramanoeuvre", de Navopiloten doenin hun broek.

Lees meer