Alexander Sachartschenko
afp Alexander Sachartschenko

Pro-Russische rebellen willen grote delen van Europa innemen tot in Londen en Berlijn

De leider van de pro-Russische separatisten, Alexander Sachartschenko, roept in een video op de hoofdstad van Oekraïne te veroveren. Daarnaast wil hij ook Londen en Berlijn onder Russische controle brengen. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine.

De pro-Russische separatisten bezetten sinds 2014 met de hulp van Rusland een deel van Oekraïne. Alexander Sachartschenko, de zelfbenoemde leider van de 'Volksrepubliek Donetsk' die internationaal niet wordt erkend, wil duidelijk meer.

In een filmpje op YouTube roept hij op om grote delen van Europa in te nemen. Naast Kiev in Oekraïne, noemt hij concreet Londen en Berlijn.

Zo zegt hij: "Het is niet enkel de bedoeling om gewoon Berlijn in te nemen. Men moet verdergaan en heel Groot-Brittannië veroveren. De Engelsen zijn verantwoordelijk voor alle onheil dat de Russen is overkomen."

Daarna zal voor Rusland een "gouden tijdperk" aanbreken. "Het territorium dat het Russische rijk is kwijtgespeeld, moeten we opnieuw onder onze controle brengen", meent de rebellenleider. Hiertoe behoren naast de Baltische staten, ook Finland, een deel van Polen, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan net zoals enkele centraal-Aziatische republieken.

Het is de eerste maal dat Sachartschenko oproept om ook gebieden buiten Oekraïne in te nemen. De oorlog in de regio heeft al aan meer dan 9.000 mensen het leven gekost.

Lees meer