2 Professor Frans Osinga wijst op oorlogen aan de randen van Europa, de strijd tegen IS en grootmachten die hun invloedssfeer uitbreiden.
Universiteit Leiden/AFP Professor Frans Osinga wijst op oorlogen aan de randen van Europa, de strijd tegen IS en grootmachten die hun invloedssfeer uitbreiden.

Professor waarschuwt: “Europa onvoldoende voorbereid op grote oorlog”

“Europa is onvoldoende voorbereid op oorlog.” Daarvoor waarschuwt Frans Osinga, een professor in Oorlogsstudies die les geeft aan de Universiteit Leiden in Nederland. “We focussen op vredesoperaties”, klinkt het. “Maar helaas moet ook het risico op een grote oorlog weer serieus genomen worden.”

Frans Osinga is een Nederlandse hoogleraar die les geeft aan de Defensie Academie in Breda en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Hij was ook gevechtsvlieger bij de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en werkte al voor de NAVO. 

De militair strategische kennis bij de ministeries van Defensie en Buitenlandse zaken is ‘schraal’, waarschuwt Frans Osinga. Hij zegt dat we rekening moeten houden met het risico op een grote oorlog. “Oude bondgenootschappen zijn niet meer vanzelfsprekend.” 

De professor wijst op oorlogen aan de randen van Europa, de strijd tegen IS en grootmachten die hun invloedssfeer uitbreiden. “Daarbij ondermijnt de opkomst van nationalistische en extreemrechtse groeperingen de Europese Unie en de NAVO”, zegt hij.

Oude orde vervaagt

“Er zijn in Europa maatregelen nodig om conventionele en nucleaire afschrikking weer geloofwaardig te maken. Zeker nu de oude orde vervaagt maar nog niet duidelijk is wat daarvoor in de plaats komt”, stelt de hoogleraar.

In de afgelopen dertig jaar was er vaak weinig kennis bij krijgsmachten over nieuwe missies en de complexiteit van conflictgebieden. “De militairen waren, achteraf gezien, onvoldoende uitgerust voor hun steeds breder wordende takenpakket.”

Vrede = uitzondering

Langdurige bezuinigingen en reorganisaties zorgden er volgens Osinga voor dat kennis uit militaire organisaties in Europa verdween en geleerde lessen van missies verloren gingen. Hij stelt ook vast dat moderne oorlogvoering weinig wordt bestudeerd aan Europese universiteiten, met uitzondering van Groot-Brittannië.

De hoogleraar hamert op het belang van kennis delen. “Oorlog is historisch gezien de norm en vrede een recente fragiele uitvinding en historische uitzondering.”

2 Volgens de Franse president Emmanuel Macron is de NAVO “hersendood”.
REUTERS Volgens de Franse president Emmanuel Macron is de NAVO “hersendood”.

“NAVO is hersendood”

De bevindingen van de Nederlander passen alvast in het discours van de Franse president Emmanuel Macron. “Wat we nu aan het meemaken zijn, is de hersendood van de NAVO”, verklaart die in een interview met het magazine The Economist. Onder meer het gebrek aan coördinatie leidt tot problemen binnen het bondgenootschap. Macron pleit ook voor een Europa met een “gespierde” defensie.

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Filiep Lapeire

    Niet overdrijven hé wij hebben zelfs pantsers zonder chauffeur!!!

  • johan boie

    "Nooit meer oorlog" is een wens die uitkomt als men zich hiervoor voorbereid. Sinds WO2 waren (en zijn) er honderden oorlogen vooral buiten en in Europa bezig (Oekraïne, Kosovo..) Europa wordt volwassen en gedraag u niet langer als een afhankelijke puber !

Lees meer