7 De bevolking in Beirut lijkt in opstand te komen en wil het regime doen vallen.
REUTERS De bevolking in Beirut lijkt in opstand te komen en wil het regime doen vallen.

Protest in Libanon wordt grimmiger: demonstranten nemen ministerie van Buitenlandse zaken in, agent om het leven gekomen

In de Libanese hoofdstad Beiroet heeft de oproerpolitie traangasgranaten afgevuurd op een groep demonstranten die door barricades wilden breken. Ze wilden oprukken naar het parlementsgebouw in het stadscentrum. Een politieagent is om het leven gekomen tijdens de rellen, zo meldt een politiewoordvoerder. Het Libanese Rode Kruis meldt dat er al zeker “130 gewonden vielen”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Ongeveer 5.000 demonstranten hadden zich verzameld op het Plein der Martelaren tussen de haven en het centrum van de stad om te rouwen en te protesteren. Zij demonstreren tegen de manier waarop de regering de grootste explosie in de geschiedenis van Beiroet heeft aangepakt. Ze beschuldigen de politieke elite van wanbeleid. Door de enorme ontploffing kwamen bijna 160 mensen om het leven en raakten zeker 6.000 mensen gewond. Een groot deel van de stad ligt in puin.

De demonstranten riepen slogans als “het volk wil de val van het regime” en droegen spandoeken met teksten als “Ga weg, jullie zijn allemaal moordenaars”. “We willen een waardige toekomst. We willen niet dat het bloed van de slachtoffers van de explosie wordt verspild”, aldus een van de demonstranten. “De opstand en revolutie gaat door,” zei een ander. “President Michael Aoun, regeringsleider Hassan Diab en de hele politieke leiding zijn verantwoordelijk voor de ramp.”

Activisten hadden opgeroepen tot de demonstratie op sociale media onder het motto ‘Rechtvaardigheid voor de slachtoffers, wraak op de overheid’. Al sinds oktober vorig jaar zijn er massale protesten tegen de regering.. De demonstranten eisen vergaande politieke hervormingen. Ze beschuldigen de politieke elite van corruptie.

7
REUTERS

“Hoofdkwartier van de revolutie”

Manifestanten hebben deze avond de hoofdzetel van het ministerie van Buitenlandse Zaken ingenomen. Ze hebben het gebouw uitgeroepen tot “het hoofdkwartier van de revolutie”. Het initiatief, geleid door gepensioneerde hoge militairen, vond plaats op het moment dat de veiligheidskrachten hun aandacht richtten op de duizenden manifestanten die zich verzameld hadden in de binnenstad. -

De manifestanten in de gebouwen van Buitenlandse Zaken haalden volgens televisiezender MTV portretten van president Michel Aoun weg. Aan de ingang van het gebouw plaatsten ze een bord met de boodschap: “Beiroet is de hoofdstad van de revolutie.” Eenheden van het Libanese leger hebben de betogers verwijderd die het ministerie van Buitenlandse Zaken bezet hielden. 

7
AFP

Bij rellen tussen de politie en manifestanten vielen al zeker 130 gewonden, meldde het Libanese Rode Kruis op Twitter. “Achtentwintig mensen werden overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt, 102 anderen werden ter plaatse verzorgd” klink het. Een politiewoordvoerder meldt dat een agent om het leven is gekomen. Hij werd volgens een politiewoordvoerder in het nauw gedreven door betogers toen hij probeerde mensen te helpen die vastzaten in een hotel in het centrum van Beiroet.

Vervroegde verkiezingen

De Libanese premier Hassan Diap heeft aangekondigd dat hij zal voorstellen om vervroegde verkiezingen te organiseren. Diap zei in een televisietoespraak dat “vervroegde verkiezingen de enige manier zijn om uit de structurele crisis te geraken”. Hij zei ook bereid te zijn om aan de macht te blijven gedurende twee maanden, zodat de politieke spelers een akkoord kunnen bereiken.

7
AFP
7
AFP
7
AFP
7
REUTERS

Lees ook:

Belgische ambassadeur in Beiroet: “De grote woede zal nog komen”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • thierry bollaert

    De media noemt dit demonstranten. De mensen noemen dat vandalen, herrieshoppers dat is dus niet hetzelfde. Streng straffen

  • Ayman Nahle

    2014 is 6 jaar geleden, 3 regeringen voor deze die nog maar een half jaar aan de slag is. Ze dragen zeker mee de schuld van nalatigheid als blijkt dat ze op de hoogte waren van de opslag. Misschien wachten ze beter tot het onderzoek afgelopen is. Leegte door geen regering is daar gelijk aan totale chaos, niet zoals hier.

Lees meer