3
REUTERS

Protesten in Chicago na vrijgave beelden van blanke agent die zwarte tiener doodschiet

Gisterenavond kwamen honderden mensen in Chicago op straat nadat de politie de dashcam beelden had vrijgegeven waarop is te zien hoe een blanke politieagent een zwarte tiener doodschiet.

De blanke politieagent Jason van Dyke wordt vervolgd wegens moord op een zwarte jongen in Chicago in oktober 2014, een zaak die veel stof in de Verenigde Staten doet opwaaien. De 17-jarige Laquan McDonald stierf door liefst zestien kogels uit het wapen van de agent. De politie van Chicago gaf gisterenavond de schokkende dashcam beelden van de feiten vrij.

De rechter besloot gisteren dat Van Dyke niet op borgtocht mag vrijkomen gezien de ernst van de zaak.

Het stadsbestuur van Chicago sprak gisteren ook met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in de stad. Burgemeester Emanuel is beducht voor rellen nadat de beelden zijn vrijgekomen.

Chicago heeft de familie van Laquan omgerekend 4,6 miljoen euro schadevergoeding betaald.

Eerdere aanklachten
Van Dyke heeft zijn daad steeds verdedigd door te zeggen dat hij zich bedreigd voelde omdat de jongen een mes had. Eerder zouden al achttien klachten tegen de agent zijn ingediend. Die werden stuk voor stuk geseponeerd.

In Chicago zijn alle politieagenten alvast opgeroepen om hun uniform te dragen en werd voor velen van hen het verlof ingetrokken.

In onderstaande video, die als schokkend kan worden ervaren, is te zien hoe de agent de zwarte jongen met zestien kogels om het leven brengt.


3 Jason van Dyke
AFP Jason van Dyke
3
REUTERS

Lees meer