5
EPA

Protesten tijdens begrafenis Jaruzelski

Honderden demonstranten hebben vandaag in Warschau geprotesteerd naar aanleiding van de begrafenis van de laatste Poolse communistische leider, Wojciech Jaruzelski.

De generaal, die zondag op 90-jarige leeftijd overleed, werd met militaire eer begraven op de militaire begraafplaats Powazki. De plechtigheid werd bijgewoond door president Bronislaw Komorowski en voormalige presidenten Aleksander Kwasniewski en Lech Walesa.

"Landeverrader"
De demonstranten klaagden aan dat Jaruzelski zijn land had verraden en geen enkele eer verdient. Op Powazki liggen nogal wat oud-strijders, die vochten voor de onafhankelijkheid van Polen. Polen was immers lange tijd bezet, eerst door Nazi-Duitsland, daarna door de Sovjet-Unie. Velen schreeuwden dan ook dat hij "naar Moskou moet en niet naar Pawozki". Vrijdag maakten 34.000 mensen deel uit van een Facebookgroep die opriep om Jaruzelski elders te begraven.

"Ik zeg vaarwel aan de laatste politicus die symbool staat voor het zware, soms tragische lot van de naoorlogse generatie - een generatie die diep verdeeld was", verklaarde president Komorowski tijdens de plechtigheid.

Jaruzelski vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Poolse eenheid van het Russische leger. Na de oorlog klom hij op in de rangen van het Poolse leger om uiteindelijk "politiek officier" te worden van de Poolse strijdkrachten. In 1968, tijdens de Russische invasie in Tsjechoslovakije, was hij minister van Defensie.

Jaruzelski kondigde in december 1981, als leider van de militaire raad, de staat van beleg af in Polen. Hij wilde een grote staking van de onafhankelijke vakbond Solidariteit van oppositieleider Lech Walesa voorkomen. Duizenden critici van het regime, onder wie Walesa, werden gearresteerd, tientallen mensen kwamen bij acties van de politie en het leger om het leven.

5
EPA
5
EPA
5
EPA
5
EPA

Lees meer