2 Ricardo Rossello stapte vrijdag op als gouverneur van Puerto Rico.
EPA Ricardo Rossello stapte vrijdag op als gouverneur van Puerto Rico.

Puerto Rico krijgt nieuwe gouverneur na onthulling van seksistische en homofobe praat van Rossello

Ricardo Rossello, de gouverneur van Puerto Rico, is zoals aangekondigd opgestapt na massale protesten tegen zijn persoon. De 60-jarige Pedro Pierluisi legde inmiddels de eed af en is de nieuwe gouverneur. 

Rossello benoemde woensdag de staatssecretaris en partijgenoot Pedro Pierluisi al als zijn opvolger. Voor politieke rust zorgt dat niet, zoals Pierluisi zelf erkende toen hij volgens de krant El Nuevo Día meteen aankondigde komende woensdag weer af te treden als de Puertoricaanse senaat hem niet als gouverneur bevestigt. In dat geval draagt hij het stokje over aan de minister van Justitie Wanda Vásquez die door veel van de 3,4 miljoen inwoners ook wordt gezien als een politica van de oude garde.

Puerto Rico is door decennia van begrotingstekorten in diepe schulden verzonken. Het land is feitelijk bankroet. Het eiland, dat onderdeel van de VS, maar geen staat is, is de verwoestingen (en circa 3000 doden) die de orkaan Maria in 2017 aanrichtte, niet te boven gekomen.

“Vandaag ben ik ingezworen als gouverneur van Puerto Rico”, liet Pierluisi weten op Twitter. Later verklaarde hij op een persconferentie dat hij erkende dat er een “juridische controverse” is, maar ook dat “de bevolking van Puerto Rico er zeker van kan zijn dat hun regering in goede handen is”.goede handen is", verklaarde Pierluisi wel al tijdens een persconferentie.

Privéberichten

Rossello kwam in het oog van een storm terecht nadat een centrum voor onderzoeksjournalistiek half juli de inhoud van gesprekken tussen de gouverneur en elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken bekendmaakte. De twaalf lieten zich in een privégroep van de berichtendienst Telegram regelmatig laatdunkend uit over vrouwen en homoseksuelen en viseerden daarbij onder andere zanger Ricky Martin. De berichten dateren van eind 2018 en begin dit jaar.

Sindsdien werd er massaal geprotesteerd tegen de gouverneur en heel wat mensen kwamen op straat om zijn ontslag te eisen. De Democraat weigerde terug te treden maar kondigde wel aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de verkiezingen. Dat bleek echter niet voldoende om de woede van het volk te koelen. Vorige week liet Rossello dan weten dat hij opstapt.

Hij kondigde eerder aan dat de Puerto Ricaanse minister van Justitie Wanda Vazquez hem zou opvolgen, maar zij liet weten dat ze "geen interesse" had. 

2 Een betoging tegen Rossello in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico.
EPA Een betoging tegen Rossello in San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer