De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont (rechts) zijn zijn opvolger, de huidige Catalaanse president Quim Torra.
EPA De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont (rechts) zijn zijn opvolger, de huidige Catalaanse president Quim Torra.

Puigdemont roept gevangen Catalaanse separatisten op om hongerstaking te stoppen

De vroegere Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft woensdag in een brief aan de vier Catalaanse separatisten die zitten opgesloten in de gevangenis, opgeroepen om hun hongerstaking stop te zetten. 

Jordi Turull en Jordi Sanchez, die in de cel zitten in Lledoners, zijn op 1 december in hongerstaking gegaan. Twee dagen later sloten twee voormalige Catalaanse ministers Josep Rull en Joaquim Forn zich daarbij aan. 

De vier protesteren daarmee tegen de traagheid van de behandeling van hun beroep door het Spaanse Grondwettelijk Hof. Door de trage rechtsgang, kunnen ze ook niet naar het Europees hof om hun opsluiting aan te vechten, klinkt het.

“Recht op leven en gezondheid waarborgen”

Maar Puigdemont roept hen nu op om hun actie stop te zetten. "Men moet zijn recht op leven en gezondheid waarborgen, om te garanderen dat men zijn verdediging ten volle kan opnemen als het proces eraan komt en, vervolgens, voor de toekomstige politiek van het land", klinkt het.

Vandaag is een ontmoeting gepland tussen de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Catalaanse tegenhanger Quim Torra.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer