Carles Puigdemont in de studio van 'Terzake'.
VRT Carles Puigdemont in de studio van 'Terzake'.

Puigdemont strijdlustig: "Catalanen zullen staatsgreep niet accepteren"

"Ik ben er volledig van overtuigd dat de Catalanen deze staatsgreep niet gaan accepteren en dat ze gaan stemmen tegen Artikel 155 van de Spaanse grondwet." In Terzake klinkt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zeker van zijn stuk: op 21 december zullen de separatisten de verkiezingen winnen.

In de aflevering, die om 20 uur uitgezonden wordt, zal Puigdemont opnieuw vertellen dat hij het conflict nooit heeft willen importeren naar ons land. "Ik vraag niets aan de Belgische regering, ik ben naar Brussel gekomen omdat het een Europese kwestie is en de Europese instellingen niet mogen wegkijken", zegt Puigdemont in het duidingsprogramma, zo schrijft VRT NWS.

In de Europese Unie toont hij zich teleurgesteld. "Ik heb van kleins af aan Europa gezien als een plaats van vrijheid, met het recht op vrije meningsuiting. Europa was voor ons een bondgenoot. Dat ze vandaag hun basiswaarden laten vallen, maakt me triest."

Artikel 155

Maar Puigdemont maakt zich sterk dat hij de verkiezingen op 21 december zal winnen, ook al voorspellen de peilingen een hevige strijd. "Ik ben er volledig van overtuigd dat de Catalanen deze staatsgreep niet gaan accepteren en dat ze gaan stemmen tegen Artikel 155 van de Spaanse grondwet."

Eerder vandaag vernietigde het Grondwettelijk Hof de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië. "Sinds het nieuwe Catalaanse autonomiestatuut in 2016 is het Hof een partijpolitiek instrument geworden", hekelt hij.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • André Van Laethem

    Dave ik zeg gewoon hoe velen het land gebruiken. Zelf geniet ik er niet van als zelfstandige. En er zijn veel clowns die zeker nooit een republiek vlaanderen willen.

  • linda Derosa

    Hij geloofd zijn eigen leugens!! een staatsgreep? Hahaha, ik snap dit echt niet waarom praat niemand over de Catalanen dat hier niks mee te maken hebben(de mederheid). Moeten deze mensen hun nationaliteit (Spaans) gewoon afgeven omdat deze pipo dat wil. Schande dat deze gek hier gewoon alles verdraaid.

Lees meer