3 Slachtoffers van de vermoedelijke gasaanval in Douma op 7 april 2018 die aan minstens 70 mensen het leven kostte.
EPA Slachtoffers van de vermoedelijke gasaanval in Douma op 7 april 2018 die aan minstens 70 mensen het leven kostte.

Pupilvernauwing, braken en verstoord centraal zenuwstelsel: "Zo goed als zeker ook sarin gebruikt in Douma"

De Verenigde Staten vermoeden dat het Syrische leger niet alleen chloorgas maar ook sarin heeft gebruikt op 7 april in Douma nabij Damascus. Dat zegt een verantwoordelijke van de Amerikaanse regering zaterdag.

"Op basis van de beschikbare informatie is het duidelijker dat chloorgas is gebruikt, maar we hebben significante informatie dat er ook gebruikgemaakt is van sarin", zei de verantwoordelijke anoniem. Sarin is een krachtiger zenuwgas, dat een jaar geleden gebruikt werd in Khan Sheikhoun, een aanval die ook al een Amerikaanse reactie uitlokte.

De Amerikaanse verantwoordelijke zegt dat analyse van de beelden in Douma doet uitschijnen dat sarin is gebruikt, een verboden chemisch wapen. Ook de "symptomen die dokters, ngo's en andere bronnen beschrijven" doen daaraan denken.

"Ze spreken van pupilvernauwing, braken en een verstoord centraal zenuwstelsel", zegt de verantwoordelijke. "Dat zijn geen symptomen van chloorgas. Ze zijn veroorzaakt door zenuwgas."

"De symptomen, maar ook de tientallen doden en honderden gewonden doen denken aan sarin. Dat is een veel efficiënter wapen", zegt de verantwoordelijke.
Een team van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet in Douma onderzoeken welke wapens exact zijn gebruikt. Een schuldige aanwijzen, behoort niet tot de opdracht van de onderzoekers.

3
EPA
3
EPA

Precisieaanvallen

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden vrijdagnacht aanvallen uit op faciliteiten voor de productie en opslag van chemische wapens van het regime van machthebber Bashar al-Assad. Het ging om een vergelding voor een chemische aanval die zeker veertig doden eisten volgens hulpverleners ter plaatse. Damascus ontkent.

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Abdul hamid Shah

    Mijn hart gaat naar die kleintjes. Hoe veel pijn hadden ze niet toen ze dood gingen.Maar de oorlog maffia moet verder anders hoe gaan ze meer geld verdienen? Komaan k heb kinderen van 5 en 1jaar oud k kan dit allemaal echt niet meer zien.

  • walter Bogaerts

    Raar ik heb een artikel gelezen van een gerenommeerde dokter ter plaatsen, die is op zoek gegaan naar gewonden in hospitalen. Daar zouden zich honderden slachtoffers zich bevinden, geen gevonden en hij was niet alleen.

Lees meer