28
AFP/EPA

Pure chaos door massaal protest van separatisten in Catalonië: zeker 53 gewonden

In Catalonië is massaal protest uitgebroken nadat het Spaanse Hooggerechtshof zware celstraffen uitsprak voor twaalf voormalige leiders uit de regering van de Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont. Tegen Puigdemont zelf werd een nieuw aanhoudingsbevel uitgevaardigd. In Barcelona werden heel wat straten, pleinen en toegangswegen afgesloten. Op de luchthaven kwam het tot botsingen tussen duizenden pro-onafhankelijkheidsactivisten en de politie. Daarbij zouden zeker 53 gewonden geteld zijn.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Demonstranten probeerden om delen van de luchthaven lam te leggen en toegangswegen te blokkeren. De politie was massaal aanwezig en liet alleen mensen met een instapkaart door. Tsunami Democratic verspreidde via de berichtenapp Telegram echter valse boardingpasses, wat leidde tot een enorme chaos bij de controles.

Vluchten

Om de demonstranten te verhinderen de luchthaven te bereiken werden de trein- en autoverbindingen naar de luchthaven stilgelegd, maar daardoor raakten ook reizigers en luchthavenpersoneel niet op hun bestemming. Dozijnen vluchten moesten worden geschrapt en talrijke andere vertrokken van El Prat met vertraging.


De acties vonden ook binnen in het luchthavengebouw plaats. Om 21.30 uur kondigde de Catalaanse politie via sociale media een interventie aan in Terminal 1. “Een groep demonstranten met een gewelddadige inslag heeft barricades opgeworpen en bekogelt de politie”, klonk het. “Als dit niet stopt zullen we moeten ingrijpen.”


Uiteindelijk besloot de politie te chargeren in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken. Dat gebeurde onder meer in de check-in-zone, waar doodsbange toeristen getuige van waren. Bij alle acties samen zouden zeker 53 gewonden gevallen zijn. De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld verdreven, maar buiten bleef een groeiend aantal demonstranten aanwezig. (lees hieronder verder)

28
EPA
28
EPA
28
EPA
28
AFP
28
EPA
28
EPA
28
AFP
28
EPA
28
EPA
28
EPA
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
AFP
28
EPA
28
AFP
28
AFP

‘s Avonds verzamelden duizenden Catalanen zich ook op Plaça Sant Jaume in Barcelona voor het hoofdkantoor van de regionale regering. De hele dag waren er ook protesten op talloze straten en pleinen. In Girona is dan weer het spoorverkeer geblokkeerd, aldus de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe.

Er wordt ook actie gevoerd in de Spaanse hoofdstad Madrid. Betogers zijn met mogelijk meer dan duizend auto’s naar het vliegveld Barajas-Adolfo Suárez gereden om het verkeer te hinderen. Het gaat volgens Spaanse media om protest van de Catalaanse separatistische actiegroep Tsunami Democrático (Democratische Tsunami). (lees hieronder verder)

28
REUTERS
28
REUTERS
28
REUTERS
28
EPA
28
REUTERS
28
AFP

Ook in ons land werd actie gevoerd. Meer dan honderd Catalanen protesteerden maandagavond in Brussel voor de ambassade van Spanje. Ze brachten Catalaanse vlaggen mee en lieten zich duidelijk horen. Ze scandeerden in het Catalaans dat Spanje een fascistische staat is en de veroordeelde Catalanen meteen vrijgelaten moeten worden. Uit protest zongen ze ook samen het Catalaanse volkslied.

De toenmalige Catalaanse regering organiseerde op 1 oktober 2017 een onafhankelijkheidsreferendum, dat door Spanje werd verboden. De regering zette toch door en riep eind oktober de onafhankelijkheid van de regio uit nadat 90 procent van de deelnemers voor hadden gestemd. Tegenstanders van het referendum waren echter in grote meerderheid thuisgebleven: de opkomst lag op slechts 43 procent. Premier Puigdemont ontvluchtte na het uitroepen van de onafhankelijkheid zijn regio samen met een aantal ministers, de andere regeringsleden werden gearresteerd en opgesloten in afwachting van hun proces. Puigdemont verblijft nu in België.

96 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • chris loots

    Catalonië is altijd een deel geweest van Spanje. Daarvoor een deel van Aragon. Hun eis is ongrondwettelijk en illegaal.

  • Moehmena Rahous

    Wat hebben wij nog anders , als geweldloze burgers, die financieel uitgeknepen worden, waarbij justitie steeds de andere kant kiest, met partijen die verkozen beloften breken, met politie die ons aanvalt ipv beschermt ? Wat hebben wij nog anders nog dan geweldloos protest, dan ondergaan, dan afzien en zelfs sterven, voor onze medeburgers, en hopen dat er iets verandert, dat een volk een natie wordt ?

Lees meer