De Qatarese sjeik Tamim bin Hamad.
REUTERS De Qatarese sjeik Tamim bin Hamad.

Qatar ondanks blokkade toch uitgenodigd op top van de Golfstaten in december

Ondanks de blokkade van Qatar door een aantal buurlanden is de emir van het schiereiland aan de Perzische Golf toch uitgenodigd op de volgende top van de Golfstaten. De Koeweitse sjeik Ahmad Jaber Sabah heeft zijn Qatarese collega Tamim bin Hamad uitgenodigd om deel te nemen aan de top van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), die op 5 en 6 december plaatsvindt in Koeweit-Stad.

Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hadden Qatar begin juni een blokkade opgelegd. Ze verwijten het emiraat te nauwe betrekkingen met het sjiitische Iran en het ondersteunen van terreur. Alle internationale inspanningen om de situatie te deblokkeren bleven tot dusver zonder resultaat. De emir van Koeweit treedt in de kwestie op als bemiddelaar. 

Tot de door Saoedi-Arabië gedomineerde GCC behoren ook de VAE, Koeweit, Qatar, Bahrein en Oman. Er wordt over gespeculeerd dat Qatar zijn lidmaatschap als drukkingsmiddel kan verliezen. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer