UNKNOWN

Qatar opent kerk om Spelen binnen te halen

De eerste christelijke kerk ooit in de kleine schatrijke Golfstaat Qatar opent zaterdag zijn deuren. De wijding van de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwe van de Rozenkrans-kerk wordt gezien als tegemoetkoming naar het Westen, in een poging om de Olympische Zomerspelen van 2016 binnen te halen.

2.700 zitjes
De emir van Qatar, sjeik Khalifa al Thani, heeft zelf de ruim 9,5 miljoen euro betaald voor de 2.700 zitplaatsen tellende kerk aan de rand van hoofdstad Doha. De tienduizenden buitenlandse werknemers hoeven dus niet langer naar clandestiene diensten, zoals die de afgelopen vijftig jaar gehouden werden. De emir heeft ook toestemming gegeven voor vijf andere kerken van verschillende christelijke stromingen, die momenteel naast het katholieke godshuis worden gebouwd.

Priester actief
Qatar volgt de strenge wahabbitische stroming binnen de soennitische islam en stond net als het buurland Saoedi-Arabië tot dusver geen openlijke belijdenis van het christendom toe. Wel is er sinds de jaren zestig zonder officiële goedkeuring een priester actief. Er wonen ongeveer 150.000 christenen in het emiraat, voor het overgrote deel katholieke immigranten uit Aziatische landen als de Filipijnen.

Bahrein de eerste
In 1939 opende de eerste kerk in de Golfregio zijn deuren in Bahrein. Tegenwoordig zijn er vier kerken in Oman, drie in Koeweit en drie oude inheems-christelijke kerken in Jemen. Saoedi-Arabië is nu de laatst overgebleven Golfstaat die geen christelijke kerk heeft. (novum/svm)

Lees meer