2 Anthony Fauci.
AP Anthony Fauci.

Raadgever Trump: "100.000 tot 200.000 doden mogelijk in VS”

De kans is groot dat er in de Verenigde Staten miljoenen mensen besmet zullen raken met het coronavirus. Dat heeft Anthony Fauci, de directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en corona-adviseur van Donald Trump, vandaag gezegd op de nieuwszender CNN. Hij sprak ook voorzichtig van mogelijk 100.000 tot 200.000 doden. Om 22 uur (Belgische tijd) geeft de Amerikaanse president een nieuwe persconferentie.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hoeveel overlijdens er mogen verwacht worden? "In functie van wat we vandaag zien, zou ik zeggen tussen 100.000 en 200.000", luidde het antwoord. Fauci herhaalde dat de modellen altijd gebaseerd zijn op verschillende hypotheses. "Ze geven het beste en het slechtste scenario. En de realiteit ligt meestal ergens in het midden.” Volgens de Johns Hopkins-universiteit zijn er in de VS tot nu toe meer dan 124.000 bevestigde corona-besmettingen en overleden 2.190 mensen aan de gevolgen van het virus. 

2 New Yorkers staan in de rij voor een gratis maaltijd.
EPA New Yorkers staan in de rij voor een gratis maaltijd.

Vandaag landde in New York een vliegtuig uit de Chinese stad Shanghai, met aan boord medische spullen, zoals maskers, jassen en handschoenen. Die zijn bestemd voor ziekenhuizen in New York, New Jersey en Connecticut.
Het was de eerste vlucht van het ‘project luchtbrug’. Dat werd opgezet door een speciaal team onder leiding van Jared Kushner -de schoonzoon van president Donald Trump- om hospitalen van nieuw medisch materiaal te voorzien.

De bevoorrading komt niet te vroeg: de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio sloeg vandaag nog alarm over de snel slinkende ziekenhuisvoorraden. Er is volgens hem nog voldoende voor een week, daarna kan hij niet garanderen dat de ziekenhuizen nog goed kunnen functioneren. 

Lees ook: Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roland Verhoeven

    200.000 op een bevolking van 330 miljoen...Dat is een worst case scenario van toch wel 0,06 procent...dat valt wel heel goed mee die corona...zo gek klinkt het dan niet meer om na pasen opnieuw gewoon te gaan werken...

  • Nicolas Eisbär

    Oei Fauci, nooit de waarheid vertellen in de nabijheid van Trump, je weet toch dat die daar niet tegen kan! Straks ga hij je nog ontslaan en vervangen door een van zijn zonen, want die zijn de greatest covid experts volgens Trump sr.

Lees meer