Soldaten bewaken een kerk in Colombo.
AP Soldaten bewaken een kerk in Colombo.

Radicale groep NTJ achter aanslag

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering.

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden in tempels in het Sri Lankaanse Mawanella. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.

De groep zou zich hebben afgesplitst van een andere harde islamitische groep in het land, de Sri Lanka Thowheed Jamath (SLTJ). De secretaris van de SLTJ, Abdul Razik, werd in 2016 gearresteerd wegens het aanzetten tot haat tegen boeddhisten. Later heeft hij zijn verontschuldigingen aangeboden.

Sri Lanka is van plan internationale hulp te vragen bij het onderzoek. Er zijn aanwijzingen dat de “lokale terroristen'' steun kregen van buitenlandse terreurorganisaties, meldt het kantoor van president Maithripala Sirisena.

Noodtoestand

Sirisena gaat ook een landelijke noodtoestand uitroepen. Die moet vandaag om middernacht (20.30 uur onze tijd) van kracht worden. Veiligheidsdiensten krijgen dan meer bevoegdheden om mensen vast te zetten en te verhoren.

De aanslagen hebben het leven gekost aan bijna driehonderd mensen, onder wie tientallen buitenlanders. De autoriteiten hebben inmiddels 24 mensen opgepakt. Zij behoren volgens een bron binnen de politie tot een “extremistische groep''.

“Niets gedaan met kostbare informatie”

De vicevoorzitter van de Moslimraad van Sri Lanka zegt zo'n drie jaar geleden al gewaarschuwd te hebben voor de NTJ. Vanuit die groep zou dodelijk geweld tegen niet-moslims zijn aangemoedigd. Vicevoorzitter Hilmy Ahamed speelde naar eigen zeggen onder meer namen en gegevens door naar de autoriteiten. “Ze hebben er niets mee gedaan. Dat is de tragedie'', aldus Ahamed in een interview met persbureau Bloomberg. 

Ook de overheidswoordvoerder Rajitha Senaratne deelde mee dat er “verscheidene waarschuwingen van buitenlandse inlichtingendiensten over de dreigende aanvallen” waren geweest. Een document dat door persbureaus is bekeken kunnen worden, dat naar verluidt eerder deze maand verstuurd was door een Sri Lankaanse politiechef, noemde expliciet de NTJ en waarschuwde dat die groep van plan was om kerken en de Indiase Hoge Raad aan te vallen.

Onderzoek

Maar de ambtenaren vermoeden dat ze niet alleen handelden. “We geloven niet dat een kleine organisatie in dit land dat allemaal alleen kan aanrichten”, aldus Senaratne. “We onderzoeken nu de internationale steun voor hen en hun baden met andere organisaties. Ook zullen we bekijken hoe ze hier die zelfmoordterroristen hebben opgeleid en hoe ze zulke bommen hebben geproduceerd.”

Hilmy Ahamed noemt het gedachtegoed van de NTJ “extremistisch'', maar beklemtoonde ook dat niet alle leden geradicaliseerd zijn. Hij stelt dat de organisatie uiteenviel in splintergroepen, omdat individuele leiders los van elkaar zochten naar geldbronnen.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddy Acx

    Ze wisten dat al 10 dagen,dat er aanslagen gingen gebeuren, ze hebben er niet veel mee gedaan met hun informatie, Freddy Acx

Lees meer