EPA

Rechter vernietigt veroordeling voormalige Australische aartsbisschop voor toedekken misbruik

De veroordeling van de voormalige Australische aartsbisschop Philip Wilson, die eerder dit jaar schuldig werd bevonden aan het toedekken van kindermisbruik, is ongedaan gemaakt. Dat melden lokale media donderdag.

De intussen 68-jarige Wilson werd in mei als hoogste katholieke functionaris ooit schuldig bevonden in een dossier van seksueel misbruik. Hij werd tot één jaar huisarrest veroordeeld omdat hij in de jaren zeventig, als hulppriester in de parochie East Maitland, geholpen zou hebben om het kindermisbruik van medepriester Jim Fletcher in de doofpot te stoppen. 

Maar Wilson, die als gevolg van de veroordeling terugtrad als aartsbisschop, ging in beroep tegen het vonnis. De rechter in het district Newcastle, in de zuidoostelijke staat Nieuw-Zuid-Wales, stelt hem nu in het gelijk, zo meldt het Australische nieuwsagentschap AAP. Volgens de rechter waren er onvoldoende bewijzen om hem schuldig te bevinden aan betrokkenheid bij een doofpotaffaire. 

Wilson, bij wie Alzheimer in een vroege fase is vastgesteld, heeft altijd volgehouden dat hij niet op de hoogte was van het misbruik door Fletcher. Zo verklaarde hij dat hij zich niets meer kon herinneren van een gesprek dat hij in 1976 had met Peter Creigh, een van de slachtoffers van het seksueel misbruik.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Allee, daar hebben ze ook al geheugenverlies als het hen uitkomt.

  • Marc Van der Vloedt

    Baäl, baal, baal , hij weet (en wist) niet meer of hij moe(s)t vieren of balen van de vernietiging van zijn veroordeling voor het toedekken van het misbruik. Ons kent ons, maar dan in het pilarenbijters milieu met zijn doofpottencollecties wereldwijd.

Lees meer