AFP

Rechter veroordeelt in asbestzaak 27 gewezen bestuurders van Italiaanse staalfabriek

Een rechtbank in de Zuid-Italiaanse stad Tarente heeft 27 gewezen bestuurders van de staalfabriek Ilva veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 9,5 jaar. De vroegere toplui werden verantwoordelijk geacht voor de dood van 31 werknemers die werden blootgesteld aan de kankerverwekkende stof asbest.

De zwaarste veroordelingen werden uitgesproken tegen Sergio Noce en Giovanbattista Spallanzani. Zij stonden tot 1995, toen het bedrijf geprivatiseerd werd, aan het hoofd van de grootste staalfabriek van Europa.

Aanvankelijk gold ook Emilio Riva, de oprichter van de Riva Group die de firma overkocht van de Italiaanse staat, als een van de voornaamste beklaagden in de zaak. Maar hij overleed op 30 april, op 88-jarige leeftijd. Zijn voortvluchtige zoon Fabio, die zich vanuit het Verenigd Koninkrijk verzet tegen een uitlevering, kreeg een celstraf van 6 jaar.

Fabio Riva wordt wegens inbreuken op de milieuwetgeving en grootschalige fraude in verschillende zaken vervolgd. Zijn familie is nog altijd de eigenaar van Ilva. Maar de Italiaanse overheid heeft intussen de leiding over het bedrijf overgenomen, in een poging om de jobs van 13.000 werknemers te redden.

De veroordeelden kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.


Lees meer