4
REUTERS

Rechter zorgt ervoor dat emotieloze schutter Charleston niet op borgtocht vrij kan komen

De jongeman die woensdag negen mensen doodschoot in een kerk in het Amerikaanse Charleston, komt niet op borgtocht vrij. Een rechter heeft vandaag bepaald dat hij in voorlopige hechtenis blijft. Roof verscheen niet in de rechtszaal, kwam voor de rechter via een videoverbinding.

De 21-jarige Dylann Storm Roof viel woensdag de Emanuelkerk in Charleston in de staat South Carolina aan. Hij schoot drie mannen en zes vrouwen dood. Roof is aangeklaagd voor de moorden en verboden wapenbezit.

Hij werd vandaag voorgeleid. Roof was niet aanwezig in de rechtszaal, maar kwam voor de rechter via een videoverbinding. Hij had handboeien om en hoorde de rechter aanvankelijk zwijgzaam aan. Daarna gaf hij antwoord op vragen. Hij vertelde dat hij 21 jaar is en werkloos is.

Eén miljoen dollar
De rechter zei dat Roof volgens de wet niet op borgtocht vrij kan komen voor de moordaanklacht en zette de borgsom voor verboden wapenbezit op één miljoen dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakte vandaag bekend dat het 29 miljoen dollar (ruim 25 miljoen euro) naar South Carolina stuurt voor de nabestaanden van het bloedbad. Het geld kan onder meer worden gebruikt voor uitvaartendiensten van de slachtoffers.

Naast de financiële steun onderzoekt het ministerie ook of de daad van Roof kan worden beschouwd als een terroristische aanslag en of er sprake is van een 'hate crime'.

Geen emotie toen nabestaanden spraken
In de rechtszaal waren nabestaanden aanwezig. De dochter van een van de slachtoffers vergaf Roof. "Ik zal haar nooit meer horen praten. Ik kan haar nooit meer vasthouden, maar ik vergeef je." Een moeder die haar zoon heeft verloren, zei dat "elke vezel in haar lichaam pijn doet", schrijft de lokale krant uit Charleston, The Post and Courier. Roof liet geen enkele emotie zien toen de nabestaanden spraken.

President Barack Obama liet weten dat de "goedheid" van het Amerikaanse volk terug te zien is in de reactie van de nabestaanden. "Midden in een tragedie, blijkt het fatsoen en de goedheid van het Amerikaanse volk in deze families", twitterde Obama, die later ook nog zei dat racisme een "vloek" is waar de inwoners van de Verenigde Staten samen de strijd mee aan moeten gaan.

4
REUTERS
4
REUTERS
4
AFP
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer