2
AP

Regen in delen Australië waar natuurbranden woeden: “Een kerstwonder”

Inwoners van de Australische deelstaat New South Wales kregen op kerstavond en kerstdag hier en daar een langverwachte plensbui over zich heen. The Sydney Morning Herald schrijft van een “kerstwonder” voor de inwoners en brandweerlieden van de deelstaat die al een tijd gebukt gaat onder hevige natuurbranden. Volgens een brandweerwoordvoerder helpt de regen de branden te bestrijden, maar er viel echter niet genoeg regen om de vrees voor nog meer bosbranden weg te nemen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Zondag en maandag loopt het kwik in de omgeving van Sydney naar alle verwachting alweer op tot zo'n 45 graden. Dat leidt mogelijk tot een heropflakkering van twee gigantische en ongecontroleerde bosbranden ten westen van de miljoenenstad. Gevreesd wordt dat die twee vuurhaarden, waarvan eentje onder andere het toeristische stadje Katoomba in de populaire Blue Mountains bedreigt, uiteindelijk één reusachtige megabrand zullen vormen.

De koelere temperaturen en het grijze weer van de voorbije dagen hebben de zowat 2.000 brandweerlieden op het terrein wat respijt gegeven, waardoor ook zij woensdag voor een deel in de kerstsfeer konden delen. Vanaf donderdag is het echter weer alle hens aan dek in een race tegen de tijd voor de extreme hitte toeslaat. 

Premier Gladys Berejiklian van New South Wales dankte tijdens een kerstontbijt alle brandweerlieden voor hun bovenmenselijke inspanningen van de voorbije weken, in de wetenschap "dat het de komende dagen mogelijk nog moeilijker wordt".

3 miljoen hectare bos in vlammen opgegaan

Inmiddels is al meer dan 3 miljoen hectare bos ten noorden, westen en zuiden van Sydney in vlammen opgegaan, zegt de landelijke brandweer. Dat is ongeveer gelijk aan de oppervlakte van België. Acht mensen kwamen om het leven, onder wie twee brandweervrijwilligers. Een duizendtal woningen is in vlammen opgegaan. Vanuit Canada, de VS en Nieuw-Zeeland zijn tientallen brandweermannen aangekomen om de uitgeputte lokale brandweer bij te staan.

2 Bosbranden in deelstaat New South Wales (22 december 2019).
AP Bosbranden in deelstaat New South Wales (22 december 2019).

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gaston FOUBERT

    De natuur herstelt zichzelf mensen, een beetje meer documentaires bekijken. Binnen een paar jaar lijkt alles opnieuw fris en levendig.

  • nicole degens

    Kunnen misschien en film van maken "wet Christmas" (lol) Maar nee ik ben blij voor de bevolking en de dieren Eindelijk een beetje rust en nu kan de natuur terug opbloeien. Die hersteld zichzelf wel.

Lees meer