Turkse tanks nabij de Syrische stad Manbij.
AP Turkse tanks nabij de Syrische stad Manbij.

Regeringsbronnen ontkennen dat België IS'ers wil terughalen uit Syrische kampen

In regeringskringen wordt aan onze redactie ontkend dat België van de wapenstilstand in het noorden van Syrië gebruik wil maken om de komende dagen IS’ers terug te halen naar ons land. Het zou volgens The Guardian concreet om vrouwelijke Syriëgangers en kinderen gaan die nog gevangen zitten in twee kampen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Enkele Europese landen" hebben zich volgens de Amerikaanse president Donald Trump bereid verklaard landgenoten terug te nemen die zich als strijder bij IS hadden aangesloten en gevangen zitten. Hij verklaarde dat via Twitter, maar meldde er niet bij om welke landen het ging. Volgens The Guardian gaat het om ons land, en wordt ook in Frankrijk en Duitsland bekeken om dezelfde maatregel te treffen. “De Belgische overheid heeft familieleden van gevangenen in twee kampen geïnformeerd dat ze zou proberen om van het staakt-het-vuren gebruik te maken om landgenoten gelinkt aan IS terug te halen”, schrijft de Britse krant. Maar bronnen zeggen nu aan onze redactie dat het bericht niet klopt.

"Dit is goed nieuws maar het zou moeten zijn gebeurd nadat wij ze hadden gepakt", aldus Trump. "Hoe dan ook, een enorme vooruitgang."

Vanmiddag verklaarde de Turkse president Recep Erdogan dat Koerdische milities van YPG in Noord-Syrië 750 IS-strijders had vrijgelaten. Het Turkse leger zou 195 strijders weer hebben opgepakt.

Trump zet al langer Europese landen, vooral Duitsland en Frankrijk, onder druk om IS-strijders terug te laten keren die nu veelal vast zitten in kampen in Syrië. Tot nu toe was dat tevergeefs. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer