Malik Bendjelloul
EPA Malik Bendjelloul

Regisseur 'Searching for Sugar Man' (36) pleegde zelfmoord

De Oscarwinnende Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul, die gisteren op 36-jarige leeftijd overleden is, pleegde zelfmoord. Dat zei zijn broer Johar tegen de Zweedse krant Aftonbladet.

Bendjelloul was de bedenker en regisseur van 'Searching for Sugar Man'. De documentaire won de Oscar voor beste documentaire van 2013 en gaat over de Amerikaanse zanger Sixto Rodriguez, die zonder dat hij het zelf wist enorm populair was in Zuid-Afrika maar ondertussen anoniem in Detroit leefde.

De politie gaf tot nu nog altijd geen doodsoorzaak, maar tegen de Zweedse mediatitel Aftonbladet vertelde zijn broer Johar dat hij zichzelf om het leven bracht. "Hij pleegde zelfmoord en was de laatste tijd erg depressief", zei hij.

Bendjelloul speelde als kind al in Zweedse tv-series. Hij studeerde journalistiek en mediaproductie , waarna hij als verslaggever aan de slag ging voor de nationale televisie. Die baan zegde hij op voor een wereldreis, waarbij op het idee kwam voor 'Searching for Sugar Man'. Hij werkte drie jaar aan de documentaire en de investeerders eisten op het einde hun geld terug. Hij nam ook heel veel beelden met een iPhone op. Na de lancering won hij tientallen prijzen.

Lees meer