Reisleider buscrash Roemenië: "Al bij al veel geluk gehad"

"Eén persoon is eventjes buiten bewustzijn geweest vlak na de impact, maar bij het transport naar het ziekenhuis was hij al weer bij bewustzijn. Er is dus geen sprake van dat er een passagier in coma is." Dat zegt André Desmidt, de reisbegeleider van de bus met 24 Belgen die zondagmorgen om 9 uur van de weg geraakte nabij Brasov in Roemenië. Daarnaast zijn er nog twee inzittenden met breuken opgenomen in het ziekenhuis. "Uiteindelijk hebben we veel geluk gehad", zegt Desmidt.

Daarnaast zijn er nog twee inzittenden met breuken opgenomen in het ziekenhuis. "Uiteindelijk hebben we veel geluk gehad", zegt Desmidt.

Eerder had Buitenlandse Zaken gemeld dat er sprake was van één landgenoot in coma, twee zwaargewonden en enkele lichtgewonden. "Enkele inzittenden hebben kneuzingen en blauwe plekken, maar we mogen ons gelukkig prijzen dat we er met lichte verwondingen zijn uitgekomen", zegt André Desmidt, reisgids uit Knokke-Heist.

In de bus zaten 24 mensen, senioren uit de Kempen en de provincie Antwerpen vooral. Ze waren met een bus van de firma Verhoeven uit Rijkevorsel op rondreis in Roemenië. "Vandaag was rustdag voor onze chauffeur. Daarom hadden we een Roemeense bus met een Roemeense chauffeur gecharterd voor een toeristische rondrit", zegt Desmidt. "Omstreeks 9 uur raakte de bus van de weg tussen Brasov en Risnov, vermoedelijk door een technisch mankement aan de remmen. De chauffeur verloor de controle over het stuur. De bus raakte van de weg en schampte langs enkele bomen in een diepe berm. Gelukkig waren het kleine boompjes", aldus Desmidt.

"De hulpdiensten waren meteen ter plaatse met helikopter en ambulances. Alles verliep erg efficiënt. De gouverneur van Brasov, de lokale politiechef en iemand van de Belgische ambassade namen meteen contact met ons op", zegt Desmidt.

Enkele passagiers verblijven nog voor observatie in het ziekenhuis, maar volgens Desmidt is er dus niemand erg aan toe. "De komende uren gaan we kijken hoe we iedereen kunnen repatriëren. Dat zal met het vliegtuig gebeuren. Niet alleen is onze chauffeur lichtgewond, maar omwille van het trauma voor de passagiers denken we dat het niet goed is om nog met de bus terug te keren."

Lees meer