4
AFP

Rellen bij nieuw protest 'gele hesjes' in Frankrijk

In diverse Franse steden hebben honderden “gele hesjes” gedemonstreerd tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Het was de 44ste betoging op zaterdag. In Nantes kwamen 1.800 demonstranten op straat en kwam het tot relletjes. Dat meldt de Franse politie. De politie heeft zeker negentien relschoppers opgepakt.

Voorafgaande aan het protest van circa 1.800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden. Bij de relletjes in Nantes werd schade aangericht aan winkels en bushokjes. De politie pakte 30 gele hesjes op en 2 demonstranten raakten gewond.

Verder kwamen er enkele honderden manifestanten op straat in onder meer Nancy, Lyon, Toulouse en Marseille. In de hoofdstad waren er 500 manifestanten en verliep de protestactie rustig. 

Tijdens de vele betogingen van de gele hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud voor de middenklasse, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in onder meer Parijs. In het zwart gehulde relschoppers, die als 'casseurs' (slopers) berucht zijn, maken van de protesten gebruik om te plunderen.

De gele hesjes zijn het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen. Dat komt mede omdat de regering van president Macron snel een hele reeks impopulaire maatregelen heeft ingetrokken.

4
REUTERS
4
AFP
4
AFP

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Janssens

    Die foto waar die robocop op zijn bek gaat terwijl hij de dikke, kale kerel mist, is geweldig.

  • Eric Vanovermeire

    Wanneer in Vlaanderen ? Of is de Vlaming echt zo mak dat hij zich in zijn gezicht laat uitlachen ? Massa's verdoken belastingen, belachelijke werk en studeerdruk, verkiezingen waarmee geen rekening wordt gehouden..wat moet er nog meer gebeuren ?

Lees meer