4
AFP

Rellen bij nieuw protest 'gele hesjes' in Frankrijk

In diverse Franse steden hebben honderden “gele hesjes” gedemonstreerd tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Het was de 44ste betoging op zaterdag. In Nantes kwamen 1.800 demonstranten op straat en kwam het tot relletjes. Dat meldt de Franse politie. De politie heeft zeker negentien relschoppers opgepakt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voorafgaande aan het protest van circa 1.800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden. Bij de relletjes in Nantes werd schade aangericht aan winkels en bushokjes. De politie pakte 30 gele hesjes op en 2 demonstranten raakten gewond.

Verder kwamen er enkele honderden manifestanten op straat in onder meer Nancy, Lyon, Toulouse en Marseille. In de hoofdstad waren er 500 manifestanten en verliep de protestactie rustig. 

Tijdens de vele betogingen van de gele hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud voor de middenklasse, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in onder meer Parijs. In het zwart gehulde relschoppers, die als 'casseurs' (slopers) berucht zijn, maken van de protesten gebruik om te plunderen.

De gele hesjes zijn het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen. Dat komt mede omdat de regering van president Macron snel een hele reeks impopulaire maatregelen heeft ingetrokken.

4
REUTERS
4
AFP
4
AFP

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Janssens

    Die foto waar die robocop op zijn bek gaat terwijl hij de dikke, kale kerel mist, is geweldig.

  • Eric Vanovermeire

    Wanneer in Vlaanderen ? Of is de Vlaming echt zo mak dat hij zich in zijn gezicht laat uitlachen ? Massa's verdoken belastingen, belachelijke werk en studeerdruk, verkiezingen waarmee geen rekening wordt gehouden..wat moet er nog meer gebeuren ?

Lees meer