12 Een persoon overleed en tientallen anderen raakten gewond toen een auto op de mensenmassa inreed.
ap Een persoon overleed en tientallen anderen raakten gewond toen een auto op de mensenmassa inreed.

Rellen in Charlottesville eisen 3 mensenlevens, 30 anderen gewond

Bij een manifestatie van rechtse extremisten en neonazi's in de stad Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, is het tot zware botsingen gekomen met tegenbetogers. Na uren van confrontaties reed een wagen met opzet in op een groep tegenbetogers. Daarbij viel één dode. Dertig andere mensen raakten gewond, vijf zijn nog kritiek. Eén man is opgepakt. In de omgeving van het incident crashte ook een politiehelikopter. De twee inzittenden kwamen om.

Aanleiding voor de demonstratie onder het motto "Unite the Right" was een beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) te verwijderen. Op de manifestatie werden tot 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts verwacht.

Nog voor de demonstratie goed en wel van start ging, kwam het tot zware confrontaties tussen manifestanten en tegenbetogers, die naar Charlottesville zijn gekomen om tegen de extreemrechtse manifestatie te betogen. Daarbij gebruikten de manifestanten onder meer pepperspray tegen elkaar. 

De politie kwam tussenbeide en de manifestatie werd verboden en ontbonden. De gouverneur van Virginia, Terry McCauliffe, en het stadsbestuur kondigden na de uitbraak van de gewelddadigheden de noodtoestand af in Charlottesville. Een dergelijke maatregel maakt het makkelijker om bijkomende veiligheidstroepen te laten aanrukken.
(lees hieronder verder)

12
Twitter
12
afp

Wagen rijdt in op tegenbetogers

De situatie liep echter volledig uit de hand toen een wagen inreed op een groep tegenbetogers. Daarbij vielen een dode en tientallen gewonden. Op beelden is te zien hoe een wagen aan grote snelheid inrijdt op een groep betogers. De wagen botst hard op een ander voertuig, waarna het voertuig achteruit opnieuw wegrijdt. 

Op andere beelden is te zien hoe demonstranten gewond tegen de grond liggen. Minstens één persoon, een 32-jarige vrouw, kwam om het leven. Vijf andere mensen verkeren in kritieke toestand, vier zijn zwaargewond, zegt het universiteitsziekenhuis van Virginia.

De bestuurder van de wagen, de 20-jarige James Alex Fields Jr. - een blanke man uit Ohio, werd opgepakt. Hij zal worden aangeklaagd voor moord, opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen en vluchtmisdrijf. De FBI heeft een onderzoek geopend. Daarnaast heeft de politie overigens nog drie andere mannen gearresteerd.

Mike Signer, de burgemeester van Charlottesville, riep na de aanslag iedereen ook op naar huis te gaan. "Ik ben woedend en moedeloos door de crash die velen heeft verwond. Asjeblief, ga allemaal naar huis, naar jullie families. GA NAAR HUIS! ASJEBLIEF!"

De politiecommissaris van Charlottesville kreeg de toestemming om een avondklok in te stellen. Voorlopig werden er op dat vlak echter nog geen maatregelen getroffen, zegt Signer op Facebook.
(lees hieronder verder)

12 Het bewuste standbeeld van generaal Robert E. Lee, legeraanvoerder van de Zuidelijke Staten in de Amerikaanse Burgeroorlog.
epa Het bewuste standbeeld van generaal Robert E. Lee, legeraanvoerder van de Zuidelijke Staten in de Amerikaanse Burgeroorlog.
12
photo_news

Trump veroordeelt geweld "van alle kanten"

Nadat hij het geweld op Twitter al snel had veroordeeld ("Er is geen plaats voor dit soort geweld in in de Verenigde Staten"), reageerde president Trump ook voor de camera's op het geweld in Charlottesville, maar kreeg daarbij wel veel kritiek.

"We veroordelen dit geweld van alle kanten in de strengst mogelijke bewoordingen", zo zei Trump. "Ons land kent dit soort geweld al lang. Het heeft geen plaats in de Verenigde Staten. Het is nu van levensbelang om orde en tucht te herstellen en de levens van onschuldigen te beschermen. Niemand in onze maatschappij zou moeten vrezen voor zijn veiligheid en geen kind zou moeten vrezen om buiten te gaan en te spelen."

"We moeten deze waarheid herinneren", zegt Trump nog. "Ongeacht onze kleur, geloof, religie of politieke partij, we zijn allemaal eerst Amerikanen."
(Tekst gaat verder onder foto)

12
afp

Helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in Charlottesville kwamen na de zwaarste rellen ook twee mensen om het leven. De politiehelikopter crashte op slechts enkele kilometers van waar een extreemrechtse manifestatie plaatsvond. De meldt de politie van de staat Virginia op Twitter. Er vielen geen gewonden op de begane grond, geeft de politie nog mee. De oorzaak van de crash wordt onderzocht, maar de politie gaat niet uit van kwaad opzet.

12
reuters
12
afp
12
ap
12
afp
12
photo_news
12
reuters

50 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • sara jaspers

    Echt waar zo hypocriet. Is dit geen terrorisme? Heel veel mensen eijn hypocriet en weten volgens mij zelf iet eens wat ze zeggen.

  • no mo

    el capone blanke mensen zijn de grootste terroristen die er bestaan. ... ze zien dat ze aant het uitsterven zijn wat doen se oorlog zoeken en de schuld op nen ander steken ... ee mogen van mij ........

Lees meer