AFP

Republikeinen spreken van manipulatie: stemmen moeten opnieuw geteld worden in Florida

In de Amerikaanse staat Florida heeft staatssecretaris Ken Detzner een hertelling van de stemmen voor de verkiezing van de gouverneur en een senator bevolen. Het verschil tussen de belangrijkste kandidaten was zo klein dat een hertelling zich opdrong.

De kieswetten in Florida verplichten tot een machinale hertelling indien het verschil tussen twee kandidaten minder dan 0,5 procentpunten van de stemmen bedraagt. Dat blijkt zowel het geval te zijn bij de strijd om het gouverneurschap als de race naar de Senaat. 

Bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag haalde de Republikeinse kandidaat voor de Senaat, Rick Scott, zo'n 12.500 stemmen meer dan Democraat Bill Nelson. Dat is goed voor een verschil van 0,15 procentpunten. De Republikein Ron DeSantis won de gouverneursverkiezing met 34.000 stemmen meer dan de Democraat Andrew Gillum, ofwel 0,41 procentpunten. 

De hertelling zorgt voor hevige politieke strijd in Florida. De Republikeinen spreken van manipulatie. Beide kandidaten hadden al een krappe voorsprong, en volgens waarnemers is die kloof door het tellen van stemmen per brief de voorbije dagen nog verder verkleind. De resultaten van de hertelling zouden ten laatste tegen donderdag moeten overgemaakt worden aan de autoriteiten in Florida. 

Florida is inzake hertellingen en electorale controverse niet aan zijn proefstuk toe. Zo moesten in 2000 de stemmen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen herteld worden omdat de kloof tussen George W. Bush en Al Gore te nipt was. De saga, die de wereld kennis liet maken met de onduidelijke ponskaarten, werd uiteindelijk door het Hooggerechtshof in het voordeel van George W. Bush beslecht. Hij haalde er 537 stemmen meer dan Gore.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jean petermans

    Als er maximaal een half procent verschil is, moet er volgens de wet een herstelling komen , geen manipulatie dus, noch van links noch van rechts, en dit wordt enkel verkondigt door mensen die de verdeeldheid nog verder op de spits willen drijven, en aan mensen gezegd die niet echt op de hoogte zijn van de kieswetten en dat is in de VS een grote meerderheid.

  • Luc Deville

    Als er minder dan 0,5 procent verschil is moeten volgens de wet de stemmen hersteld worden. Blijkbaar geld de wet niet als rechts op kop staat.

Lees meer