2 Brian Kemp is verantwoordelijk voor de verkiezingen in de staat Georgia, maar hoopt er tegelijkertijd gouverneur te kunnen worden.
AP Brian Kemp is verantwoordelijk voor de verkiezingen in de staat Georgia, maar hoopt er tegelijkertijd gouverneur te kunnen worden.

Republikeinse gouverneurskandidaat Georgia opent twee dagen voor verkiezingen plots onderzoek naar Democraten wegens “cybercrimes”

Brian Kemp, minister van Binnenlandse Zaken in de Amerikaanse staat Georgia en Republikeins kandidaat voor de post van gouverneur bij de verkiezingen morgen, heeft een onderzoek geopend naar de Democraten. Hij beschuldigt de tegenpartij ervan geprobeerd te hebben het elektronische registratiesysteem voor de verkiezingen te hacken. Bewijs levert Kemp niet.

De gouverneursverkiezing in Georgia wordt al weken met argusogen gevolgd in heel de VS omdat de staat symbool is komen te staan voor alles wat er misloopt rond de deelname van minderheidsgroepen aan de verkiezingen. De Republikein Kemp is als minister verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen waar hij zelf aan deelneemt, maar weigerde in aanloop zijn functie tijdelijk stop te zetten. Hij hoopt gouverneur te kunnen worden en staat tegenover de Democrate Stacey Abrams, die de eerste zwarte vrouwelijke gouverneur in de VS zou kunnen worden.

Kemps ministerie kondigde gisteren plots een onderzoek te starten naar de Democraten in de staat, omdat ze geprobeerd zouden hebben het registratiesysteem voor kiezers te hacken. Bewijs kwam er niet, maar zowel de FBI als het federale departement Binnenlandse Veiligheid werden volgens Kemp verwittigd. “We kunnen geen specifieke commentaar geven, maar bevestigen dat de Democratische Partij van Georgia deel uitmaakt van een onderzoek naar mogelijke cybermisdrijven”, aldus een woordvoerder van Kemp. De FBI en het departement Binnenlandse Veiligheid gaven geen commentaar.

“Politieke stunt”

De Democraten ontkennen de beschuldigingen in alle toonaarden en zien er een erg doorzichtig manoeuvre in twee dagen voor de tussentijdse verkiezingen. "Deze politieke stunt is opnieuw een voorbeeld van waarom hij niet te vertrouwen is en waarom hij niet aan het hoofd zou moeten staan van een verkiezing waarin hij zelf kandidaat is.”

Kemp wordt er al weken van beschuldigd er alles aan te doen om zo veel mogelijk kiezers uit minderheidsgroepen, die vaker voor de Democraten stemmen, tegen te houden te gaan stemmen, het systeem van ‘voter suppression’. Vrijdag nog werd hij teruggefloten door twee federale rechtbanken die hem dwongen duizenden kiezers toch toe te laten te gaan stemmen. Hun registratie was geblokkeerd omdat er volgens hem problemen waren met hun namen en accenttekens, en handtekeningen die niet exact overeenkwamen. Ook pogingen stembureaus te sluiten in gebieden met veel minderheden, mislukten.

2 Stacey Abrams (achteraan rechts) werd de voorbije campagne gesteund door ex-president Barack Obama.
EPA Stacey Abrams (achteraan rechts) werd de voorbije campagne gesteund door ex-president Barack Obama.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Tichmann

    Waar ga je op stemmen: Hoge belasting, grote overheid, zwak leger, zwakke economie, lege knip, geen enkele persoonlijke verantwoordelijkheid. Of je stemt op: lage belasting, kleine overheid, sterk leger, sterke economie, volle knip en je regelt je eigen leven. Het is een makkelijk keuze...

  • Marie Vanakker

    Dit gaat een compleet averechts effect hebben . In andere staten gaat dat juist mensen tegen de republikeinen opzetten . Van de meeste beweringen die ik hier zie met natuurlijk Fons op kop klopt geen fluit . Het zijn enkel theorieën van ultra rechtse nieuwssites die echt overal spoken zien .Wacht maar tot na 6 November en kijk dan eens wat er nog overschiet van die grote vluchtelingen invasies .

Lees meer