2 Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.

Resten van glyfosaat gevonden in Amerikaanse ontbijtgranen en havermout

Volgens milieuorganisatie Environmental Working Group (EWG) werden er sporen van glyfosaat gevonden in tientallen bekende Amerikaanse ontbijtgranen. Onder andere Cheerios en havermout van Quaker zouden hoeveelheden bevatten die schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Glyfosaat is het actieve ingrediënt in de onkruidverdelger Roundup, dat mogelijk kankerverwekkend is.

In het onderzoek testte de EWG bekende ontbijtgranen op basis van haver, zoals Cheerios, Lucky Charms en havermout van Quaker. In 43 van de 45 stalen van haverproducten werd glyfosaat aangetroffen. In drie vierde van die stalen lag het glyfosaatgehalte hoger dan wat EWG-wetenschappers veilig voor kinderen beschouwen. In slechts twee stalen werd helemaal geen glyfosaat gevonden. Het hoogste glyfosaatgehalte werd aangetroffen in twee stalen van havermout van Quaker. Ook in drie stalen van Cheerios was het glyfosaatgehalte aanzienlijk.

De granen worden tijdens het kweken bestroeid met onkruidbestrijders die glyfosaat bevatten, waardoor het chemische bestanddeel uiteindelijk ook terechtkomt op het bord. Verrassend is dat ook in een derde van de organische ontbijtgranen glyfosaat werd gevonden. De organische granen worden nochtans gekweekt zonder het gebruik van pesticiden. Mogelijk is het goedje overgewaaid van andere velden of vond er kruisbesmetting plaats tijdens de verwerking van de granen, verklaart de EWG.

Volgens EWG vond de Amerikaanse voedselautoriteit de afgelopen twee jaar al glyfosaat in voeding, maar hield ze dat geheim voor het publiek. De organisatie wilde met haar onderzoek het publiek informeren.

2
REUTERS

Roundup

Glyfosaat werd in 2015 voor het eerst gelinkt aan kanker, toen het door het Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ werd gecategoriseerd. Het bestanddeel is vooral bekend van Roundup, een krachtige onkruidbestrijder die zowel door particulieren als in de landbouw gebruikt wordt. In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Enkel professionals zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog producten gebruiken op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwerkkend zijn. 

De mogelijk schadelijke gevolgen van glyfosaat kwamen vorige week nog internationaal ter sprake toen een 46-jarige tuinman uit de VS zijn gelijk kreeg in een rechtszaak tegen Monsanto, de chemiegigant die Roundup op de markt brengt. De tuinman had kanker ontwikkeld nadat hij jarenlang Roundup gebruikte. Monsanto werd veroordeeld tot een boete van ruim 250 miljoen dollar. 

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Arthur Houben

    De lijst is reeds járen geleden vrijgegeven én gegroeid en natuurlijk wordt die lijst niet vermeld op wikipedia, je onderschat danig de invloed van monsanto en wikipedia is het evangelie niet hé en alleen al helemaal geen referentie. Door de vele rechtszaken heeft dit monster een kwalijke reputatie en is verbrand of waarom dacht je dat bayer de gifmenger heeft overgenomen? Enig idee hoeveel rechtszaken er in vs en de hele wereld nog lopen tegen monsanto?man, man...meer googlen!

  • Alexis Marchand

    @Arthur Houben, je claim wordt niet gebacked door Wikipedia. Heinz is onderdeel van Kraft Heinz, niet van Monsanto. En Quaker is van PepsiCo. Het lijstje waar je naar lijkt te verwijzen lijkt mij dus FUD en bangmakerij. Gelieve dat niet verder te verspreiden, de waarheid is al lastig genoeg. Dit controleren kost 1 minuut.

Lees meer