De Tanana-rivier in Alaska.
AP De Tanana-rivier in Alaska.

Rivieren Alaska in ruim honderd jaar nog nooit zo vroeg ontdooid

De belangrijkste rivieren van Alaska zijn in de afgelopen 102 jaar nog nooit zo vroeg ontdooid als dit jaar. Dat komt door de zachte wintermaanden. Afgelopen zondag brak het laatste ijs op de grote Tanana rivier en stroomde het water in veel rivieren weer vrij.

Het oude record stond op 20 april. Dat werd behaald in 1940 en 1998. Uit gegevens van weerbureaus blijkt dat de rivieren sinds 1960 steeds eerder zijn gaan ontdooien. Nu is het gemiddeld een week eerder dan toen. Dit jaar was echter nog sneller.

Het ontdooien van de rivieren wordt sinds 1917 bijgehouden vanwege een grote weddenschap, de Nenana Ice Classic. Mensen kunnen geld inzetten op de datum waarop ze verwachten dat de rivieren ontdooid zijn.

“Het is opnieuw een indicatie van de opwarming van Alaska”, zegt Brian Brettschneider, klimaatonderzoeker van de Universiteit van Alaska. “De rivieren laten goed zien hoe zacht het weer de afgelopen vijf maanden is geweest.”

Aangewezen op duur luchttransport

De zachte winter kan voor grote problemen zorgen voor inwoners van Alaska. Zo gebruiken vooral inheemse inwoners, die ver van de bewoonde wereld wonen, de bevroren rivieren om te reizen met bijvoorbeeld sneeuwscooters. “Als we niet over de rivieren kunnen reizen, zijn we volledig afhankelijk van luchttransport. Dat is heel duur”, zegt een lokale bestuurder.

In maart kwamen nog vier mensen om het leven doordat ze door het ijs zakten met hun voertuig. Soms kunnen de inwoners van Alaska tot mei nog over de rivieren rijden. Daarna kan het nog lang duren voor de rivieren weer helemaal ijsvrij zijn en het veilig genoeg is om per boot te reizen.

20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Valgaern

    Norbert, de dikte van het ijs dat "aangroeit" is maar minieme dikte, nl zeewater dat bevriest in de winter. Het ijs dat "afbreekt" is vaak tientallen meters hoog door ophoging jarenlang van sneeuw. Totaal niet te vergelijken dus. Maar dit ijs heeft geen invloed op stijging zeeniveau. Wel het smelten op het vasteland. En men heeft ondertussen al gigantische "holtes" ontdekt.

  • Marco Maerten

    Karel Tichmann,u onderschat duidelijk de impact van deze 'minieme' hoeveelheid CO-2. In feite zegt u dus gewoon dat de laatste 50 jaar vooral de natuur 'plots' veel CO-2 heeft uitgestoten.Dat slaat dus echt nergens op,want de uitstoot in de natuur is eerder verminderd omdat er al veel natuur verdwenen is. OEPS!?

Lees meer