Olivia Chow stelt zich officieel kandidaat als burgemeester van Toronto.
REUTERS Olivia Chow stelt zich officieel kandidaat als burgemeester van Toronto.

Rob Ford krijgt er geduchte concurrente bij

Rob Ford heeft zijn rechten als burgemeester voorgoed verspeeld. Als het aan Olivia Chow ligt tenminste. Chow stelde zich vandaag officieel kandidaat als burgemeester van Toronto en liet niet na te benadrukken dat haar stad een betere leider verdient.

De 56-jarige Chow, voormalig gemeenteraadslid van Toronto en vooral populair bij de linkse kiezers in de Canadase stad, zei tijdens de officiële presentatie dat Ford zich verre van een voorbeeld heeft getoond. Volgens haar heeft Ford de stad diep teleurgesteld. "Dit is geen voorbeeld voor mijn kleindochters", aldus Chow. "Het is tijd voor verandering."

Ford is het afgelopen jaar onder meer in een drugsschandaal verwikkeld geraakt, sinds hij bekend maakte crack te hebben gerookt. Maar ondanks herhaaldelijk negatief en dronken in het nieuws te zijn geweest, weigert hij af te treden en heeft hij zich zelfs herkiesbaar gesteld. De verkiezingen zijn op 27 oktober.

Chow, die als 13-jarige van Hong Kong naar Canada emigreerde, is de weduwe van Jack Layton, de in 2011 overleden leider van de Nieuwe Democratische partij.

Lees meer