3 Op 21 december 1989 werd de dictator tijdens een toespraak in Boekarest uitgejouwd.
AFP Op 21 december 1989 werd de dictator tijdens een toespraak in Boekarest uitgejouwd.

Roemenië herdenkt revolutie die in 1989 einde maakte aan dictatuur Ceaușescu

Duizenden mensen deden zondag in de Roemeense hoofdstad Boekarest mee aan een herdenkingsmars voor de slachtoffers van de revolutie. Die leidde 30 jaar geleden het einde in van de communistische dictatuur van Nicolae Ceaușescu.

De betogers hielden een minuut stilte op het Plein van de Revolutie en lieten vervolgens honderden ballonnen los. Die symboliseerden de 1142 mensen die volgens de organisatoren tijdens de opstand werden gedood.

President Klaus Iohannis en verschillende ministers van zijn centrumrechtse regering legden herdenkingskransen en staken kaarsen aan voor een monument voor de slachtoffers. “We willen de waarheid weten over december 1989", zei Iohannis enkele uren eerder, toen hij een tentoonstelling over de revolutie opende. “We willen dat de schuldigen worden veroordeeld en dat gerechtigheid wordt gedaan”, zei hij.

De voormalige president van Roemenië, Ion Iliescu, staat momenteel terecht op beschuldiging van misdaden tegen de menselijkheid voor zijn vermeende rol in de machtsstrijd tijdens de laatste dagen van de revolutie.

Tot 22 december 1989 was het Ceaușescu die het leger en de veiligheidstroepen het bevel gaf om op demonstranten te schieten. Maar de meeste slachtoffers kwamen om het leven nadat hij was afgezet en toen Iliescu de macht had overgenomen. Zijn proces begon vorige maand.

3
EPA

De revolutie van 1989 die het regime van Ceaușescu ten val bracht, begon op 15 december in de westelijke stad Timișoara en bereikte zes dagen later de hoofdstad. Ceaușescu werd er uitgejouwd tijdens een toespraak, zoals je in onderstaande beelden kan zien.

Ceaușescu en zijn vrouw Elena werden op 22 december gearresteerd en na een kort proces op eerste kerstdag doodgeschoten.

3
EPA

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Pintens

    Paul Vandekerckhove, wees maar zeker dat het daar nu véél beter is dan toen. Wij zijn in die tijd met vakantie geweest in Roemenië ... een ramp voor de bevolking die 's morgens om 6u al moesten aanschuiven aan supermarktjes waar ze amper iets konden kopen (3/4 lege rekken). Wij als toeristen konden ALLES kopen met US $. Toen kon je letterlijk alles bekomen van de bevolking als je Kent-sigaretten had. Je moet dus niks veronderstellen als je het niet weet

  • Paul Vandekerckhove

    Denk niet dat het daar.nu beter is want hier barst het van de roemenen om hun boterham te verdienen . De communisten zijn vervangen dat is alles.

Lees meer