Een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh.
AFP Een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh.

Rohingya-opstandelingen: "We hebben geen andere keuze dan te vechten tegen Myanmar"

Islamitische Rohingya-opstandelingen hebben geen andere keuze dan te vechten tegen wat zij omschrijven als "staatsgesponsord terrorisme" tegen hun gemeenschap. Dat zeggen ze een aanval van het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) op een legerpatrouille vrijdag. Daarbij vielen zeven gewonden.

Een vorige aanval van het ARSA in augustus 2017 leidde tot een reeks vergeldingsaanvallen van het Myanmarese leger, waarna ongeveer 650.000 Rohingya uit de noordelijke staat Rakhine vluchtten richting Bangladesh. Daarbij kwamen berichten van massale slachtingen, verkrachtingen en plunderingen door militairen naar buiten. De Verenigde Naties spraken van "ethnische zuiveringen", maar het boeddhistische Myanmar ontkent dat.

"Het ARSA heeft geen andere keuze dan het Birmese staatsgesponsorde terrorisme te bekampen om de Rohingya-bevolking te beschermen", aldus de militaire opstandelingen in een mededeling waarin ze de verantwoordelijkheid voor de aanval vrijdag opeisten. "De Rohingya moeten betrokken worden bij alle beslissingen over hun politieke toekomst."

Een woordvoerder van de regering van Myanmar zei dat de opstandelingen enkel de terugkeer van vluchtelingen uit Bangladesh wilden verhinderen.  "ARSA wil enkel diegenen die eraan denken terug te keren afschrikken, om aan te tonen dat er geen vrede is in de regio." Volgens de Rohingya zijn zij nooit betrokken bij het plan dat Myanmar en Bangladesh samen hebben opgesteld. Myanmar beschouwt het hoofdzakelijk moslimvolk als illegale immigranten uit Bangladesh.

"Wij zullen terrorisme niet aanvaarden en hen bekampen tot het einde", aldus de regeringswoordvoerder over de rebellen. 

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jos beverke

    Ze kregen een reactie op hun actie.Ze gaan altijd janken als ze aan de verliezende kant zijn !Voor je Boedhisten kwaad krijgt moet er heel wat gebeuren want geweld tegenover andersdenkenden zit niet in hun geloof gebakken...

  • Rudy Van Schelvergem

    Myanmar trekt gewoon zijn lessen wat er in Europa al is gebeurt en nog zal gebeuren.

Lees meer