De gevangenen voeren onder bewaking herstellingen uit en maken rioolputjes weer vrij.
Screenshot RTBF De gevangenen voeren onder bewaking herstellingen uit en maken rioolputjes weer vrij.

Rome schakelt gedetineerden in om slechte wegen te herstellen

In Rome loopt een opmerkelijk project. Gedetineerden verlaten er sinds kort dagelijks de gevangenis om de wegen rond de Italiaanse hoofdstad te herstellen. Die zijn vaak in slechte staat. “Een win-win situatie”, klinkt het. De gevangenen worden niet betaald, dus de stad kan goedkoop wegen herstellen. De gedetineerden zijn blij dat ze eens buiten mogen.

Spoorvorming in het asfalt, putten in de weg, verstopte rioolputjes... veel wegen in Rome zijn in slechte staat en dat is een doorn in het oog van de Romeinen. Voor burgemeester Virginia Raggi was het aanpakken daarvan een verkiezingsbelofte. Voorlopig kon ze die niet inlossen.

Dankzij een samenwerking met de Rebbibia-gevangenis, de grootste van Rome, komt daar verandering in. Sinds oktober vertrekken uit de gevangenis elke ochtend 30 gedetineerden met busjes onder politiebegeleiding. Ze rijden naar plaatsen waar de weg in slechte staat is, voeren herstellingen uit en maken rioolputjes vrij. De gevangenen kregen daartoe eerst een opleiding.

Onbetaald

Ze worden niet betaald voor hun werk, omdat het gaat om werk van openbaar nut. “Het zou nochtans leuk zijn als we een vergoeding kregen”, zegt Fabio Barni tegen RTBF. “Want het leven in de gevangenis is ook duur.” Toch lijken de gevangenen tevreden. “Het neemt de verveling weg”, zegt een andere gedetineerde. “Zo kunnen we eens buiten. En als ik werk, vergeet ik soms dat ik een gevangene ben.

Ook de inwoners zijn tevreden, want het probleem van de slechte wegen wordt eindelijk aangepakt. Voor de stad betekent het project een stevige besparing. 

Bekijk ook:

Drie gevangenen ontsnapt door celraam, maar na een uur weer gevonden.

Gevangenen proberen te ontsnappen uit rechtszaal, rechter zwiert toga uit en zet zelf achtervolging in.

41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gunter Verleyen

    heel goed idee, want de patroons van de bouwsector roepen toch dat ze geen personeel vinden, die gevangen leren zo een stiel en kunnen na hun straf onmiddellijk aan de slag bij die patroons van de bouwsector die roepen dat ze geen personeel vinden

  • Febe Chapin

    Langs 1 kant bereid dat ze voor, voor een herintegratie en normale leven. Langs andere kant kunnen sommigen dat zien als 'gevaar' en 'vrijheid' voor mensen die er tegen zijn. Ze moeten mensen kiezen die het echt verdienen en klaar zijn voor herintegratie.

Lees meer