ANP

Rookruimtes definitief verbannen uit Nederlandse horeca

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden moeten definitief verbannen worden in Nederland. De uitzondering die nu nog bestond voor de horeca is ongeldig, oordeelde de Hoge Raad. Het rookverbod geldt daarmee per direct.

De zaak was aangespannen door de niet-rokersvereniging CAN. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemde de uitspraak eerder al "dramatisch" voor cafés en discotheken met een rookruimte. De organisatie pleitte vorig jaar al voor een financiële compensatie vanwege de investeringen die gedaan werden.

Volgens KHN zijn er nog tussen de 5.700 en 7.600 rookruimtes in de Nederlandse horeca. Zestig procent werd in 2009 of later gebouwd. In totaal is er tussen de 69 en 92 miljoen euro geïnvesteerd. Gemiddeld gaat het om 12.500 euro per rookruimte. Toch zijn er ook horecaondernemers die vóór het afschaffen van rookruimtes zijn.

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. Momenteel wordt er ook onder meer gesproken over een rookverbod op terrassen.

Lees ook binnen HLN+:

Wanneer is schade door roken onomkeerbaar?

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • dirk govaerts

    dat de horeca sluit ligt niet alleen maar aan een wel of niet rookverbod . Denk dat het absurde model Belgie meer kapot maakt . Een land waar je de helft van je brutoloon afgeeft aan de staat en nog komen die zoals nu weer miljarden te kort . Tja , dan blijft er niet te veel meer over om mee te gaan eten etc. Het is een optelsom ipv alleen maar wel of niet roken

  • Tom De Bondt

    Belachelijk, dit is gewoon pesterij. Als het een afgesloten ruimte is met afzuiging, heeft niemand er last van. En ik ben een niet-roker.

Lees meer