Het Titicacameer is het grootste en hoogst commercieel bevaarbare meer van Zuid-Amerika.
REUTERS Het Titicacameer is het grootste en hoogst commercieel bevaarbare meer van Zuid-Amerika.

Ruim een maand in een kajak om Titicacameer te redden

De Belg Louis-Philippe Loncke en de Peruviaan Gadiel Sanchez Rivera hebben na 38 dagen peddelen hun expeditie met de kajak langs de oevers van het Titicacameer afgerond. Ze legden bijna 1.100 kilometer af, waarbij ze GPS-coördinaten opnamen van de actuele positie van de kustlijn en met foto's het landschap van het meer vastlegden, klinkt het vandaag in een persbericht.

Het Titicacameer, gelegen in Peru en Bolivia, is het grootste en hoogst commercieel bevaarbare meer van Zuid-Amerika, op meer dan 3.800 meter boven zeeniveau. Het duo vertrok op 17 augustus in Puno (Peru). Hun expeditie, 'Titikayak' genaamd, had als doel de bevolking te sensibiliseren over de gevaren die watervervuiling door chemicaliën uit de industrie voor het meer inhoudt. Op 23 september kwamen ze opnieuw aan met ongeveer 1.500 landschapfoto's, 90 onderwaterfoto's en 9 uur filmmateriaal.

Het beeldmateriaal, gekoppeld aan 979 GPS-locaties, laat toe om in de toekomst de evolutie van het meer en de oevers te meten, net zoals nu gebeurt bij gletsjers. "De kust kan in de toekomst terugtrekken als het meer niet gevoed wordt door voldoende water en de normale verdamping van het meer toeneemt", klinkt het. "De eerste kilometers van het meer zijn heel ondiep, waardoor het snel kan verdwijnen."

Een onverwachte koudegolf bemoeilijkte de kajaktocht van Louis-Philippe Loncke en Gadiel Sanchez Rivera gedurende vier weken. Ze hadden daarnaast een beperkte voorraad proviand bij zich, die ze aanvulden wanneer ze konden. De Belg was op het einde van de expeditie 12 kg afgevallen. De Peruviaan, die zich voor het eerst op grote hoogte bevond, was na de eerste week al 4 kg kwijt.

Het Titicacameer wordt gevoed door 25 rivieren en is 8.562 vierkante kilometer groot.

Lees meer